Besluit 2019/1086 - Standpunt EU op de plenaire vergadering van de Groep van staten tegen corruptie (Greco) of binnen het Comité van ministers van de Raad van Europa over het besluit tot toekenning aan de Unie van de status van waarnemer in de Greco

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 26 juni 2019 gepubliceerd en is op 18 juni 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/1086 van de Raad van 18 juni 2019 betreffende het namens de Europese Unie op de plenaire vergadering van de Groep van staten tegen corruptie (Greco) of binnen het Comité van ministers van de Raad van Europa in te nemen standpunt over het besluit tot toekenning aan de Unie van de status van waarnemer in de Greco

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/1086 of 18 June 2019 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Plenary Meeting of the Group of States against Corruption (GRECO) or within the Committee of Ministers of the Council of Europe as regards the decision on granting the Union observer status in GRECO
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/1086
Origineel voorstel COM(2019)273 NLEN
Celex-nummer i 32019D1086

3.

Key dates

Document 18-06-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 26-06-2019; PB L 171 p. 115-116
Inwerkingtreding 18-06-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

26.6.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 171/115

 

BESLUIT (EU) 2019/1086 VAN DE RAAD

van 18 juni 2019

betreffende het namens de Europese Unie op de plenaire vergadering van de Groep van staten tegen corruptie (Greco) of binnen het Comité van ministers van de Raad van Europa in te nemen standpunt over het besluit tot toekenning aan de Unie van de status van waarnemer in de Greco

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 83, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Statutaire resolutie nr. (93) 28 van de Raad van Europa betreffende partiële en uitgebreide overeenkomsten voorziet in de mogelijkheid voor staten die geen lid zijn van de Raad van Europa en voor internationale organisaties om waarnemers te worden bij partiële en uitgebreide overeenkomsten, zoals de overeenkomst tot oprichting van de Groep van staten tegen corruptie (Greco).

 

(2)

De Raad heeft op 6 juni 2019 zijn steun uitgesproken voor de toekenning aan de Unie van de status van waarnemer in de Greco en de Commissie uitgenodigd een voorstel in te dienen over het in de Raad van Europa namens de Unie in te nemen standpunt.

 

(3)

De Commissie heeft op 6 juni 2019 bij de secretaris-generaal van de Raad van Europa een verzoek ingediend om de Unie als waarnemer te laten deelnemen aan de Greco.

 

(4)

Het verkrijgen van de status van waarnemer heeft rechtsgevolgen, die beperkt zijn tot het volgende: waarnemers hebben het recht deel te nemen aan vergaderingen van de Greco en toegang te hebben tot alle besproken documenten; waarnemers hebben geen stemrecht, zijn niet aan evaluatie onderworpen en nemen geen formele standpunten in evaluatieprocessen in, noch nemen ze deel aan evaluatiemissies. Van waarnemers wordt geen financiële bijdrage gevraagd.

 

(5)

De deelname van de Unie aan de Greco als waarnemer doet geen afbreuk aan haar mogelijke toekomstige deelname aan de Greco als volwaardig lid.

 

(6)

Alle lidstaten van de Unie zijn lid van de Greco.

 

(7)

Verwacht wordt dat de Greco op de 83e zitting van haar plenaire vergadering, die zal plaatsvinden in Straatsburg op 17-21 juni 2019, of op de daaropvolgende zitting van haar plenaire vergadering, een besluit zal nemen over de waarnemersstatus van de Unie.

 

(8)

Als dat besluit niet wordt vastgesteld tijdens de 83e zitting van de plenaire vergadering van de Greco of op de daaropvolgende zitting van haar plenaire vergadering, valt te verwachten dat de kwestie wordt doorverwezen naar het Comité van ministers van de Raad van Europa en dat het Comité van ministers een besluit zal nemen over de toekenning aan de Unie van de status van waarnemer in de Greco.

 

(9)

Het is passend het standpunt vast te stellen dat namens de Unie op de plenaire vergadering van de Greco of, in voorkomend geval, binnen het Comité van ministers van de Raad van Europa moet worden ingenomen over de vaststelling van het besluit tot toekenning aan de Unie van de status van waarnemer in de Greco.

 

(10)

Dit besluit is in overeenstemming met het beginsel van loyale samenwerking.

 

(11)

Dit besluit is in overeenstemming met het beginsel van bevoegdheidstoedeling en doet geen afbreuk aan de bevoegdheidsverdeling tussen de Unie en haar lidstaten.

 

(12)

Overeenkomstig de artikelen 1 en 2 van Protocol nr. 21 betreffende de positie van het Verenigd Koninkrijk en Ierland ten aanzien van de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht, gehecht aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en onverminderd artikel 4 van dat protocol, nemen het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.