Op de agenda: Begin van de nieuwe termijn van het Parlement - EU monitor

EU monitor
Donderdag 21 januari 2021
kalender

Op de agenda: Begin van de nieuwe termijn van het Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 28 juni 2019.

Tijdens de eerste plenaire sessie van de nieuwe termijn, zullen de Parlementsleden de voorzitter en vicepresidenten van het Parlement kiezen en de samenstelling van de commissies bepalen.

Access to video: Op de agenda in Straatsburg

(Duur van de video:00:57)

Verkiezing van de Voorzitter van het Parlement

De eerste plenaire vergadering van het nieuwe Europees Parlement opent op dinsdagochtend 2 juli. De volgende dag, op woensdag 3 juli, wacht de Parlementsleden een eerste belangrijke taak: de verkiezing van hun voorzitter voor de volgende tweeëneenhalf jaar.

Kandidaten voor het voorzitterschap kunnen voorgedragen worden door ofwel een fractie, of een groep van ten minste 38 leden van het Europees Parlement (1/20ste van de leden). De verkiezing wordt bij geheime stemming gehouden, waarbij er maximaal vier stemrondes kunnen plaatsvinden.

Selectie van vicepresidenten en quaestoren

Zodra de nieuw verkozen voorzitter verkozen is, verkiezen de Parlementsleden de 14 ondervoorzitters die de voorzitter zullen helpen bij het voeren van de procedure. Daarnaast zullen vijf leden worden gekozen als quaestor. Hun taak is om de administratieve aangelegenheden betreffende de leden te behandelen.

Parlementaire commissies

Op woensdag zal het Parlement ook stemmen over de samenstelling van de vaste commissies en subcommissies. Politieke groepen zullen dan beslissen welke van hun Parlementsleden in welke commissies zullen zitten. Dit wordt later die dag in de plenaire vergadering bekendgemaakt.

EU-topconferenties

Op donderdagochtend 4 juli bespreken Parlementsleden de uitkomst van de EU-topconferenties van staatshoofden en regeringsleiders, onder andere met Donald Tusk i, de voorzitter van de Europese Raad i, en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i.

Het hoofdonderwerp van de bijeenkomsten van EU-leiders op 20 en 21 juni en 30 juni was de benoeming van de nieuwe hoofden van de EU-instellingen, maar op de top van 20-21 juni waren er ook besprekingen over het langetermijns EU-budget voor 2021-2027 en klimaatverandering.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20190612STO54313

Gecreëerd: 28-06-2019 - 11:25