Europees Parlement begint nieuwe termijn - EU monitor

EU monitor
Zondag 12 juli 2020
kalender

Europees Parlement begint nieuwe termijn

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 2 juli 2019.

In Straatsburg werd vandaag om 10 uur de 9de zittingsperiode officieel geopend door afscheidnemend Voorzitter Tajani.

De nieuwe Voorzitter van het Europees Parlement i wordt morgenochtend om 9.00 uur gekozen. Kandidaturen moeten, met instemming van de kandidaat, door politieke fracties of door 1 / 20ste van de leden uiterlijk vanavond om 22 uur zijn ingediend. Acht door het lot aangewezen stemmentellers zullen toezicht houden op de stemming.

Na de rechtstreekse verkiezingen in 28 lidstaten van 23 tot 26 mei 2019, waarbij 51% van de kiezers naar de stembus is getrokken, werd het nieuwe Europees Parlement vandaag officieel in Straatsburg geïnstalleerd. Met 61 % nieuw verkozen leden is het verloop onder EP-leden hoger dan ooit. Het percentage vrouwelijke EP-leden is met 40 % hoger ten opzichte van vorige mandaten (37% in 2014).

Het jongste EP-lid is Kira Marie Peter-Hansen uit Denemarken (21), het oudste is Silvio Berlusconi uit Italië (82).

Het Europees Parlement begint de nieuwe termijn met zeven politieke fracties - één minder dan de vorige zittingsperiode. EP-leden die zich niet bij een fractie hebben aangesloten, worden als “niet-ingeschreven” beschouwd, maar kunnen op elk moment beslissen om zich alsnog bij een fractie aan te sluiten. Sinds 2009 bestaat volgens het Reglement van het Parlement een fractie uit ten minste 25 leden die in ten minste zeven lidstaten zijn gekozen.