Op de agenda: verkiezing van Commissievoorzitter en humanitaire kwesties - EU monitor

EU monitor
Donderdag 13 augustus 2020
kalender

Op de agenda: verkiezing van Commissievoorzitter en humanitaire kwesties

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 15 juli 2019.

Access to video: Op de agenda in Straatsburg

(Duur van de video:00:54)

Het belangrijkste punt op de agenda van de tweede plenaire zitting van het Parlement i, van 15 tot 18 juli, is de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie i.

Stemming van de voorzitter van de Europese Commissie

Op dinsdagochtend zal Ursula von der Leyen i (DE, EVP), de kandidaat die is voorgedragen door de Europese Raad i, haar visie en plannen voor de komende vijf jaar schetsen en deze met de leden van het Europees Parlement bespreken. Ze zullen dezelfde avond over haar kandidatuur stemmen.

Als zij de steun krijgt van een absolute meerderheid (50% plus één) van de leden van het Parlement, wordt von der Leyen de eerste vrouwelijke Commissievoorzitter.

Twee commissarissen zijn afgetreden om zitting te nemen in het Parlement . De leden van het Europees Parlement zullen waarschijnlijk op donderdag stemmen over hun vervanging.

Hoorzittingen met de kandidaat-commissarissen Kadri Simson, uit Estland, en Ioan Mircea Paşcu i, uit Roemenië, zullen op woensdag plaatsvinden.

Bespreking van de voorzitterschappen

Parlementsleden zullen dinsdag de resultaten van het Roemeense roulerende voorzitterschap van de Raad i van de EU, dat in juni eindigde, evalueren met premier Viorica Dăncilă i. Finland nam het voorzitterschap op 1 juli over. De Finse premier Antti Rinne i zal woensdagochtend zijn prioriteiten presenteren.

Interparlementaire delegaties

Op woensdag zal het Parlement stemmen over het aantal Parlementsleden per interparlementaire delegatie. De delegaties onderhouden betrekkingen met vertegenwoordigers van andere landen, regio's of organisaties om de kernwaarden van de EU te bevorderen.

Humanitaire hulp

Naar aanleiding van recente gebeurtenissen op de Middellandse Zee, zet het Parlement op woensdag het onderwerp humanitaire hulp in de schijnwerpers; met name de uiteenlopende standpunten van de verschillende EU-landen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20190705STO56310

Gecreëerd: 15-07-2019 - 09:59