Besluit 2019/1320 - Ondertekening en voorlopige toepassing van de Overeenkomst met Oekraïne tot wijziging van de handelspreferenties voor vlees van pluimvee en bereidingen daarvan, waarin wordt voorzien door de Associatieovereenkomst met Oekraïne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 6 augustus 2019 gepubliceerd en is op 18 juli 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/1320 van de Raad van 18 juli 2019 betreffende de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en Oekraïne tot wijziging van de handelspreferenties voor vlees van pluimvee en bereidingen daarvan, waarin wordt voorzien door de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/1320 of 18 July 2019 on the signing, on behalf of the Union, and provisional application of the Agreement in the form of an exchange of letters between the European Union and Ukraine amending the trade preferences for poultry meat and poultry meat preparations provided for by the Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community and their Member States, of the one part, and Ukraine, of the other part
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/1320
Origineel voorstel COM(2019)268 NLEN
Celex-nummer i 32019D1320

3.

Key dates

Document 18-07-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 06-08-2019; PB L 206 p. 1-2
Inwerkingtreding 18-07-2019; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.8.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 206/1

 

BESLUIT (EU) 2019/1320 VAN DE RAAD

van 18 juli 2019

betreffende de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en Oekraïne tot wijziging van de handelspreferenties voor vlees van pluimvee en bereidingen daarvan, waarin wordt voorzien door de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, juncto artikel 218, lid 5,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (1) (de “Associatieovereenkomst”), is op 1 september 2017 in werking getreden.

 

(2)

Een nieuw type deelstuk van pluimvee bestaat uit een traditionele borstkap met daaraan de opperarmbenen van de vleugels bevestigd, en kan na minimale transformatie in de Unie als borst van pluimvee in de Unie in de handel worden gebracht. De onbeperkte invoer van dergelijke deelstukken, waarvan in 2018 uit Oekraïne 55 500 ton is ingevoerd, dreigt bijgevolg de voorwaarden waaronder traditionele delen van borsten van pluimvee uit hoofde van de Associatieovereenkomst in de Unie mogen worden ingevoerd, met name de kwantitatieve beperkingen in de vorm van een tariefcontingent, te ondermijnen.

 

(3)

Op 20 december 2018 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met Oekraïne onderhandelingen aan te knopen om een oplossing te vinden door de handelspreferenties voor vlees van pluimvee en bereidingen daarvan waarin de Associatieovereenkomst voorziet, te wijzigen. Die onderhandelingen zijn op 19 maart 2019 met succes afgerond.

 

(4)

De overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en Oekraïne tot wijziging van de handelspreferenties voor vlees van pluimvee en bereidingen daarvan, waarin wordt voorzien door de Associatieovereenkomst (de “overeenkomst in de vorm van een briefwisseling”), dient namens de Unie te worden ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan.

 

(5)

Om het risico van een mogelijk onbeperkte rechtenvrije invoer van die deelstukken van pluimvee snel uit te sluiten, moet de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling voorlopig worden toegepast,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Er wordt machtiging verleend tot de ondertekening, namens de Unie, van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en Oekraïne tot wijziging van de handelspreferenties voor vlees van pluimvee en bereidingen daarvan, waarin wordt voorzien door de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds, onder voorbehoud van de sluiting van die overeenkomst in de vorm van een briefwisseling.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wijst de persoon (personen) aan die gemachtigd is (zijn) om namens de Unie de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling te ondertekenen.

Artikel 3

In afwachting van de inwerkingtreding ervan wordt de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling voorlopig toegepast vanaf de eerste dag van de maand na de datum van ontvangst door de in artikel 484 van de Associatieovereenkomst bedoelde depositaris van:

 

de kennisgeving van de Unie dat de voor dit doel vereiste procedures zijn voltooid, en

 

de kennisgeving door Oekraïne dat de ratificatie overeenkomstig zijn procedures en toepasselijke wetgeving is voltooid,

naargelang welke datum de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.