Besluit 2019/1319 - Standpunt EU in het EPO-comité dat is opgericht bij de Tussentijdse Overeenkomst tot vaststelling van een kader voor een Economische partnerschapsovereenkomst tussen staten in oostelijk en zuidelijk Afrika en de EG inzake de wijziging van een aantal bepalingen van Protocol 1 betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 9 augustus 2019 gepubliceerd en is op 25 juni 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/1319 van de Raad van 25 juni 2019 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het EPO-comité dat is opgericht bij de Tussentijdse Overeenkomst tot vaststelling van een kader voor een Economische Partnerschapsovereenkomst tussen staten in oostelijk en zuidelijk Afrika, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, inzake de wijziging van een aantal bepalingen van Protocol 1 betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/1319 of 25 June 2019 on the position to be taken on behalf of the European Union within the EPA Committee established under the Interim Agreement establishing a framework for an Economic Partnership Agreement between the Eastern and Southern Africa States, on the one part, and the European Community and its Member States, on the other part, as regards the amendment of certain provisions of Protocol 1 concerning the definition of the concept of ‘originating products’ and methods of administrative cooperation
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/1319
Origineel voorstel COM(2019)58 NLEN
Celex-nummer i 32019D1319

3.

Key dates

Document 25-06-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 09-08-2019; PB L 210 p. 1-250
Inwerkingtreding 25-06-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

9.8.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 210/1

 

BESLUIT (EU) 2019/1319 VAN DE RAAD

van 25 juni 2019

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het EPO-comité dat is opgericht bij de Tussentijdse Overeenkomst tot vaststelling van een kader voor een Economische Partnerschapsovereenkomst tussen staten in oostelijk en zuidelijk Afrika, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, inzake de wijziging van een aantal bepalingen van Protocol 1 betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Tussentijdse Overeenkomst tot vaststelling van een kader voor een Economische Partnerschapsovereenkomst tussen staten in oostelijk en zuidelijk Afrika, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds (1), („de overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit 2012/196/EG van de Raad (2) en wordt sinds 14 mei 2012 voorlopig toegepast.

 

(2)

Overeenkomstig de artikelen 13 en 68 van de overeenkomst en artikel 44 van Protocol 1 betreffende de definitie van het begrip „producten van oorsprong” en methoden van administratieve samenwerking bij de overeenkomst („het protocol”), kan het EPO-comité wijzigingen van het protocol vaststellen.

 

(3)

Het EPO-comité zal tijdens de achtste zitting/vergadering een besluit vaststellen over de wijziging van een aantal bepalingen van het protocol.

 

(4)

Enkele bepalingen van het protocol moeten worden gewijzigd om de oorsprongsregels aan de meest recente ontwikkelingen aan te passen en deze regels zo flexibeler en eenvoudiger te maken, zodat de handel voor marktdeelnemers gemakkelijker wordt en de preferentiële behandeling optimaal wordt benut.

 

(5)

Het is noodzakelijk om wijzigingen aan te brengen in producten (posten en omschrijvingen) die in bijlage II bij het protocol zijn vermeld, om rekening te houden met de actualiseringen van de Werelddouaneorganisatie (WDO) in de GS-nomenclatuur van 2012 en 2017, en de samenhang te bewaren tussen de productomschrijvingen en de indeling met het geharmoniseerde systeem.

 

(6)

In bijlage IX bij het protocol is een lijst opgenomen van landen en gebieden overzee van de Unie. In het protocol worden onder „landen en gebieden overzee” de landen en gebieden verstaan die zijn bedoeld in bijlage II bij het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. De lijst moet worden geactualiseerd om rekening te houden met de recente wijziging van de status van sommige landen en gebieden overzee.

 

(7)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het EPO-comité moet worden ingenomen, aangezien het beoogde besluit voor de Unie bindend zal zijn,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in het EPO-comité dat is opgericht bij de Tussentijdse Overeenkomst tot vaststelling van een kader voor een Economische Partnerschapsovereenkomst tussen staten in oostelijk en zuidelijk Afrika, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, tijdens zijn achtste vergadering, is gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit vanhet EPO-comité.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Luxemburg, 25 juni 2019.

Voor de Raad

De voorzitter

  • A. 
    ANTON
 

 

ONTWERP

BESLUIT Nr. […] VAN HET EPO-COMITÉ,

van …2019

tot wijziging van een...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.