EU wereldleider in agrovoedingshandel

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 5 september 2019.

Met een uitvoer van 138 miljard euro in 2018 blijft de EU wereldwijd de grootste exporteur van voedingsmiddelen uit de landbouw. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Landbouwproducten vertegenwoordigen zeven procent van de totale waarde van de goederen die de EU in 2018 heeft uitgevoerd. Daarmee komen ze op de vierde plaats, na machines, andere industrieproducten en chemische stoffen. Landbouw en de levensmiddelenindustrie en -dienstensector zorgen in de EU voor bijna 44 miljoen banen. De productie en de verwerking van voedsel zijn goed voor 7,5 procent van de werkgelegenheid en 3,7 procent van de totale toegevoegde waarde in de EU.

Phil Hogan i, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling: “Het gemeenschappelijk landbouwbeleid is steeds marktgerichter en levert een doorslaggevende bijdrage tot het succes van de EU op het gebied van de handel in landbouwproducten. Wij zorgen voor veilige, duurzaam geproduceerde en voedzame kwaliteitsproducten en die reputatie maakt van de EU een winnaar op de wereldmarkt. De Commissie helpt producenten om wereldwijd zoveel mogelijk kansen te benutten en zorgt er tegelijk voor dat gevoeliger sectoren voldoende worden beschermd.

De Verenigde Staten, China, Zwitserland, Japan en Rusland blijven de belangrijkste afnemers van agrovoeding uit de EU en zijn samen goed voor 40 procent van de uitvoer. De Europese Commissie onderhandelt niet alleen over handelsovereenkomsten die landbouwers uit de EU meer kansen bieden, maar helpt exporteurs ook om nieuwe markten aan te boren en commerciële mogelijkheden te benutten. Promotieactiviteiten zijn onder meer missies op hoog niveau onder leiding van commissaris Hogan. In 2018 en 2019 vergezelde hij producenten uit de EU naar China, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten.

Wijn en vermout blijven de belangrijkste exportproducten; gedistilleerde dranken en likeuren komen op de tweede plaats. Daarna volgen babyvoeding en diverse voedselbereidingen, chocolade, pasta en gebak.

Volgens het rapport is de EU nu de op één na grootste importeur van voedingsmiddelen uit de landbouw. De waarde van de invoer bedraagt 116 miljard euro, waardoor de EU in deze sector een handelsoverschot van 22 miljard euro boekt.

De EU voert vooral drie soorten producten in: producten die niet of slechts in geringe mate in de EU worden geproduceerd, zoals tropische vruchten, koffie en vers of gedroogd fruit (23,4 procent van de invoer in 2018); producten voor diervoeding, waaronder oliekoeken en sojabonen (samen 10,8 procent van de invoer); producten die verder worden verwerkt als ingrediënten, zoals palmolie.

De import uit de Verenigde Staten steeg in 2018 het snelst, met 10 procent, waardoor dat land nu de grootste leverancier van agrovoedingsmiddelen van de EU is.

Het volledige verslag bevat ook een overzicht van de handelsprestaties van de belangrijkste partners van de EU (de VS, China, Brazilië, Japan, Rusland) en van de handelsstromen tussen die landen en de EU, alsook een hoofdstuk over handel en samenwerking met de minst ontwikkelde landen (m.o.l.).

Meer informatie

Monitoring Agri-trade Policy

IP/19/5527

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail