Schriftelijke vragen over goedkope pakketjes uit China

Met dank overgenomen van E.N.A.J. (Liesje) Schreinemacher i, gepubliceerd op dinsdag 24 september 2019.

Koop jij weleens iets online? Online winkelen en e-commerce wordt steeds populairder. Door al die pakketjes lopen we nu tegen een probleem aan. Volgens de huidige regels binnen de Wereldpostunie (die houdt zich bezig met internationale regels over het verzenden van post en pakketjes) zorgen ervoor dat je een pakketje nu vaak goedkoper kunt verzenden vanuit China, dan vanuit Europa. Vreemd toch? Het zit zo: Verouderde regels uit de jaren '60 zijn niet meer toe te passen op de huidige postmarkt. De Wereldpostunie is bezig met nieuwe regels, maar dit loopt nog niet zo soepel. Er is nog geen overeenstemming bereikt. Ik vind het heel belangrijk dat die nieuwe afspraken er wel komen. De huidige situatie, waarbij je goedkoper een nieuwe telefoonhoesje uit China besteld, dan uit Nederland, benadeelt niet alleen de Europese en Nederlandse concurrentiepositie , maar is ook nog eens slecht voor het milieu! Daarom stel ik vandaag vragen aan de Europese Commissie om hier opheldering over te krijgen!

Zie de vragen hieronder:

Vandaag en morgen vindt een buitengewone vergadering plaats van de Wereldpostunie. Onder de regels van deze organisatie krijgen ontwikkelingslanden een korting op de prijs voor het verzenden van kleine pakketjes. Chinese e-commerce bedrijven zoals Alibaba maken gretig gebruik van deze regeling om pakketjes naar onder andere Europa te verschepen. In bepaalde gevallen is het daardoor goedkoper een artikel vanuit China te laten opsturen dan vanuit Nederland of een ander land in Europa.

  • 1. 
    Gezien het negatieve effect van Chinese webwinkels op de concurrentiepositie van Europese bedrijven, waaronder SME’s, welke acties heeft de Europese Commissie ondernomen om de regels van de Wereldpostunie in overeenstemming met de realiteiten van de 21ste eeuw te brengen?
  • 2. 
    Naar het schijnt hebben zowel Italie, Duitsland als Frankrijk wijzigingen op de regels voorgesteld, was de Europese Commissie hiervan op de hoogte en wat heeft in de weg gestaan aan een gezamenlijke Europese inbreng op de vergadering die vandaag en morgen plaatsvindt?
  • 3. 
    In juni van dit jaar is de Commissie een onderzoek gestart naar de tarieven en regulering van internationale postdiensten. Zullen in deze studie ook de negatieve (economische) effecten voor Europese bedrijven en het milieu van de huidige afspraken van de Wereldpostunie worden meegenomen?