Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie

1.

Kerngegevens

Document­datum 02-10-2019
Publicatie­datum 04-10-2019
Kenmerk 12747/19
Van Secretary-General of the European Commission, signed by Mr Jordi AYET PUIGARNAU, Director
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Raad van de Europese Unie

Brussel, 2 oktober 2019 (OR. en)

12747/19

Interinstitutioneel dossier: 2019/0207 (NLE) i

TRANS 467 MAR 150 EU-GNSS 36 AVIATION 189 ESPACE 74 RELEX 895 NIS 9

BEGELEIDENDE NOTA

van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

ingekomen: 1 oktober 2019

aan: de heer Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, secretaris-generaal van de

Raad van de Europese Unie

Nr. Comdoc.: COM(2019) 441 final i

Betreft: Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal

satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie

Hierbij gaat voor de delegaties document COM(2019) 441 final i.

Bijlage: COM(2019) 441 final i

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 1.10.2019 COM(2019) 441 final i

2019/0207 (NLE) i

Voorstel voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en

Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek

Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie

TOELICHTING

  • 1. 
    ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de sluiting van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie.

In overeenstemming met de aktes van toetreding van de Republiek Bulgarije, Roemenië en de Republiek Kroatië en treden de drie lidstaten toe tot de reeds ondertekende of gesloten internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

De op 1 december 2005 ondertekende Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne (“de overeenkomst”), is op 1 december 2013 in werking getreden.

Ingevolge het besluit van de Raad van [...] houdende ondertekening van een protocol bij de overeenkomst in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie, is het protocol op [....] ondertekend met de vertegenwoordiger van Oekraïne.

Het voorgestelde protocol maakt de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië overeenkomstsluitende partijen en verbindt de Europese Unie ertoe een authentieke versie van de overeenkomst in de Bulgaarse, de Kroatische en de Roemeense taal voor te leggen.

  • 2. 
    JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

Na ondertekening van het protocol stelt de Commissie de Raad voor om machtiging te verlenen tot de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie.

2019/0207 (NLE) i

Voorstel voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en

Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek

Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 172, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a),

Gezien de aktes van toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië, en met name artikel 6, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    De op 1 december 2005 ondertekende Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (“de overeenkomst”), is op 1 december 2013 in werking getreden.
  • (2) 
    Bulgarije en Roemenië zijn op 1 januari 2007 lid geworden van de Unie en Kroatië op 1 juli 2013.
  • (3) 
    Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de aktes van toetreding van respectievelijk de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië, moet de toetreding tot de overeenkomst worden geregeld door middel van een protocol bij de overeenkomst. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte van toetreding moet een vereenvoudigde procedure voor de toetreding worden toegepast, waarbij een protocol wordt gesloten door de Raad, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, en de betrokken derde landen.
  • (4) 
    Op 23 oktober 2006 en op 14 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de betrokken derde landen over de sluiting van protocollen bij de internationale overeenkomsten die door de Unie en haar lidstaten zijn gesloten.
  • (5) 
    De Commissie heeft de onderhandelingen met Oekraïne over het protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie (“het protocol”) succesvol afgesloten met de uitwisseling van notes verbales.
  • (6) 
    Overeenkomstig Besluit [XXX] van de Raad 1 is het protocol op […] ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.
  • (7) 
    Het protocol moet daarom namens de Unie en haar lidstaten worden goedgekeurd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie, wordt hierbij namens de Unie en haar lidstaten goedgekeurd.

De tekst van het protocol is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wijst de persoon aan die namens de Unie en haar lidstaten wordt gemachtigd tot het verrichten van de in artikel 4 van het protocol bedoelde kennisgeving, waarmee de instemming van de Unie en haar lidstaten om door het protocol gebonden te zijn, tot uitdrukking wordt gebracht.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel,

Voor de Raad De voorzitter

1 Besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie (PB L van , blz. ).


3.

Herziene versies, correcties en addenda

2 okt
'19
BIJLAGE bij Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van een protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie
COVER NOTE
Secretary-General of the European Commission
12747/19 ADD 1
 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.