Twitterverraad leidt tot menselijk drama voor de Koerden

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op woensdag 9 oktober 2019.

Door een handjeklap op Twitter zijn de Koerden in Noord-Syrië verraden.

Maandag liet Trump de wereld weten onmiddellijk de Amerikaanse troepen terug te trekken. Vanmiddag kwam het onvermijdelijke: Erdogan kondigde - wederom per tweet - aan dat ‘Operatie Vredeslente’ is begonnen. Dit is de beloning die de Koerden krijgen voor het verjagen van de barbaren van de Islamitische Staat.

Het laat wederom zien dat we onder het bewind van de huidige president kritischer moeten gaan kijken naar de rol van de Verenigde Staten.

Eerdere operaties van Erdogan in de regio beloven niet veel goeds. In maart van het vorige jaar werd een ziekenhuis gebombardeerd en werd de stad Afrin voor dagen omsingeld. Daarbij vielen honderden doden. De luchtaanvallen die momenteel worden uitgevoerd zullen ook deze keer tot chaos en onschuldige slachtoffers leiden. Het drama in dit gebied is al bijna niet te bevatten. De ‘Vredeslente’ zal dit alleen maar verergeren.

De onbetrouwbare houding van Trump moet ons laten beseffen dat we op de Europese Unie zijn aangewezen om verder menselijk drama te voorkomen.

Het laat wederom zien dat we onder het bewind van de huidige president kritischer moeten gaan kijken naar de rol van de Verenigde Staten. Vorige week liet premier Rutte in een lezing weten dat we het optreden van Trump “als een kans moeten zien” en dat de president “veel minder isolationistisch gebleken” is dan vooraf gedacht. Isolationistischer dan een eenzijdige terugtrekking per Tweet wordt het echter niet. De onbetrouwbare houding van Trump moet ons laten beseffen dat we op de Europese Unie zijn aangewezen om verder menselijk drama te voorkomen.

De PvdA-fractie roept de EU op de aanval van Turkije gezamenlijk hard te veroordelen en over te gaan tot sancties.

De PvdA-fractie roept de EU op de aanval van Turkije gezamenlijk hard te veroordelen en over te gaan tot sancties. Landen moeten daarnaast binnen de NAVO druk uitoefenen op zowel Turkije als de VS om het geweld te laten stoppen. Ondertussen moet het kabinet dringend een oplossing vinden om een ongeorganiseerde terugkeer van IS strijders te voorkomen en onschuldige kinderen bescherming te bieden. We mogen en kunnen in deze situatie simpelweg niet wegkijken.