Is the Brexit really an Exit? Publieke lezing door Alex Brenninkmeijer, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 1 november 2019 16:15 - 17:15
plaats Utrecht
locatie Janskerkhof 3, auditorium Toon locatie
aanwezigen A.F.M. (Alex) Brenninkmeijer i e.a.
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

Is the Brexit really an exit?

Alex Brenninkmeijer houdt op 1 november de vierde Johan Willem Beyen lezing bij gelegenheid van de jaarlijkse European Governance Day. De titel van zijn lezing is: Is the Brexit really an exit? “You can’t unscramble scrambled eggs”.​

You can’t unscramble scrambled eggs

Op European Governance Day komen de studenten, alumni en partnerinstellingen van de interdisciplinaire en internationale European Governance Masteropleiding bij elkaar en wordt de diploma-uitreiking van dit jaar gevierd. De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht biedt dit double degree masterprogramma aan in samenwerking met University College Dublin, Konstanz University en Masaryk University in Brno. Afgestudeerden van European Governance zijn actief op het hoogste niveau bij zowel instellingen van de EU als bij andere publieke en private organisaties binnen Europa die zich met Europese vraagstukken en bezighouden. Dit jaar viert de opleiding haar eerste lustrum.

Programme

16.15

Welkom

16.30

Opening

16.40

Johan Willem Beyen lezing door Alex Brenninkmeijer

17.00

Gemodereerde discussie met Alex Brenninkmeijer

17.45

Receptie

Alex Brenninkmeijer

Alex Brenninkmeijer

De vierde jaarlijkse Johan Willem Beyen-lezing wordt dit jaar gehouden door dr. Alex Brenninkmeijer, lid van de Europese Rekenkamer. Alex Brenninkmeijer was rechter, hoogleraar Rechtsgeleerdheid en was van 2005 tot 2014 Nationale Ombudsman van Nederland. Als ombudsman heeft hij op veel terreinen onderzoek gedaan naar het functioneren van de publieke sector in Nederland en met zijn rapporten heeft hij bijgedragen aan de bevordering van goed bestuur.

Na zijn lezing zal Alex Brenninkmeijer deelnemen aan een dialoog en discussie onder leiding van een moderator.

Johan Willem Beyen

Johan Willem (Wim) Beyen (1897-1976) was alumnus van de Universiteit Utrecht. Hij was bankier, ambtenaar, politicus en diplomaat. Van 1952 - 1956 was hij minister van Buitenlandse Zaken. Wim Beyen wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Europese Unie. Begin jaren vijftig, toen initiatieven om de politieke samenwerking en integratie tussen Duitsland, Frankrijk, Italië en de Benelux-landen te intensiveren, leken te mislukken, ontwikkelde hij een plan voor een Europese gemeenschappelijke markt in combinatie met een politieke gemeenschap. Zijn initiatief vormde een belangrijke basis voor de Verdragen van Rome van 1957 en vormde de opmaat tot de ontwikkeling van een Europese Economische Gemeenschap.

Deze lezing wordt georganiseerd met ondersteuning van Institutions for Open Societies, één van de strategische thema's van de Universiteit Utrecht, en mede mogelijk gemaakt door het Utrechts Universiteits Fonds.

De voertaal van de lezing en van de discussie is Engels.

Begindatum en -tijd

1 november 2019 16:15

Einddatum en -tijd

1 november 2019 17:15

Locatie

Janskerkhof 3, auditorium

Aanmelden

Registratieformulier


1.

Meer over...