De EU doet 22 nieuwe toezeggingen voor schone, gezonde en veilige oceanen en lanceert de Ocean Tracker

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 22 oktober 2019.

De Europese Unie i zal op de editie 2019 van de Our Ocean-conferentie, die op 23 en 24 oktober 2019 plaatsvindt in Oslo (Noorwegen), 22 nieuwe toezeggingen voor een beter oceaanbeheer presenteren. Daarnaast lanceert de EU de “Ocean Tracker”, een interactieve kaart waarmee de door regeringen, bedrijven en ngo's gedane toezeggingen ter waarde van meer dan 10 miljard euro worden gemonitord.

Europees commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij i Karmenu Vella i zal de EU op deze conferentie vertegenwoordigen en oproepen tot grotere inspanningen voor oceaangovernance: “De duurzaamheid van oceanen is een wereldwijde uitdaging die vraagt om een sectoroverschrijdende en internationale aanpak. Het is tijd om de oceaangovernance naar een hoger niveau te tillen. Met deze nieuwe reeks toezeggingen en de oplevering van de Ocean Tracker geeft de EU blijk van haar leiderschap op het gebied van de duurzaamheid van oceanen”.

Europees commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling Neven Mimica i: “De oceanen vormen niet alleen een gemeenschappelijk goed, ze zijn ook onze toekomst. Het is onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat ze gezond zijn en wereldwijd worden beschermd. In ons toekomstig partnerschap met de ACS-landen i blijven wij internationaal een voortrekkersrol vervullen door te ijveren voor een duurzaam beheer van mariene rijkdommen en tegelijk de blauwe economie te stimuleren en mensen kansen te bieden op een beter leven”.

Het gaat om zinvolle acties om de oceaangovernance te versterken, met name wat betreft de verwezenlijking van de Agenda 2030 en meer in het bijzonder duurzame-ontwikkelingsdoelstelling 14: het behoud en het duurzame gebruik van de oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen met het oog op duurzame ontwikkeling. De toezeggingen van de EU omvatten projecten om de plasticvervuiling terug te dringen, de blauwe economie duurzamer te maken en onderzoek en maritieme bewaking te verbeteren.

De "Ocean Tracker", zelf het resultaat van een toezegging uit 2017, toen de EU de Our Ocean-conferentie hield in Malta, zal aangeven hoe het staat met de verwezenlijking van de toezeggingen.

De EU heeft sinds de start van de Our Ocean-conferenties in 2014 zelf 77 toezeggingen gedaan. Bijna 80 % van alle EU-toezeggingen is of wordt momenteel waargemaakt, waaronder 50 % van de aankondigingen die vorig jaar alleen al zijn gedaan.

22 nieuwe toezeggingen voor “Our Ocean” ter waarde van bijna 540 miljoen euro

De 22 nieuwe toezeggingen bestaan uit concrete en gerichte maatregelen waarvoor een totaalbudget van bijna 540 miljoen euro begroot is. Dat moet gaan naar de belangrijkste uitdagingen met betrekking tot oceanen: gevolgen van de klimaatverandering aanpakken, de kennisbasis versterken, innovatie stimuleren en de ontwikkeling van een duurzame blauwe economie in Europa en daarbuiten.

Ondersteuning van oceaanonderzoek: in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 wordt 250 miljoen euro uitgetrokken om onze kennis te verbeteren, nieuwe technologieën voor duurzame visserij aan te moedigen, de verontreiniging van de zee tegen te gaan, de scheepvaart te decarboniseren en hernieuwbare oceaanenergie te bevorderen.

De strijd tegen mariene vervuiling: de Europese Commissie i zal bijdragen aan de strijd tegen vervuiling van de oceanen door in te zetten op “groene scheepvaart”. Schepen die de hoeveelheid aan boord geproduceerd afval verminderen of het afval op een andere duurzame manier behandelen, zullen voor deze inspanningen worden beloond door een verlaging van de afvalvergoeding die verschuldigd is wanneer zij een haven in de EU aandoen.

Impulsen voor de blauwe economie en innovatie: meer dan 100 miljoen euro zal gaan naar het bevorderen van de verdere ontwikkeling van een duurzame blauwe economie in Europa. Dat omvat investeringen in ondernemingen die bijdragen aan het verminderen van koolstofemissies, het versterken van de circulaire economie en het in stand houden van ecosystemen.

Wereldwijd de krachten bundelen voor meer resultaten: naast de maatregelen die in Europa worden genomen voor een duurzame blauwe economie en een betere oceaangovernance, worden die doelen ook daarbuiten bevorderd. Op de Our Ocean-conferentie zal de EU een nieuw partnerschapsprogramma ondertekenen om 40 miljoen euro uit te trekken voor de ondersteuning van duurzame waardeketens in de visserij en de aquacultuur in landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS).

Inzicht in en aanpassing aan klimaatverandering:er wordt 12,8 miljoen euro vrijgemaakt voor het Copernicus-programma voor het monitoren van het zeeijs en de cryosfeer, wat een beter begrip moet opleveren van de effecten van klimaatverandering in het Noordpool- en het Zuidpoolgebied. Voorts trekt de EU 9,9 miljoen euro uit voor het door Frankrijk gelanceerde Joint Pacific Initiative on Biodiversity, Climate Change and Resilience, dat de capaciteit van 19 staten en gebieden in de Stille Oceaan om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering en andere stressfactoren moet vergroten en de biodiversiteit moet beschermen en verbeteren.

Achtergrond

De Our Ocean-conferentie vindt elk jaar plaats en levert concrete toezeggingen van regeringen, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties op. Tijdens vorige conferenties, die werden georganiseerd door de regeringen van Indonesië (2018), de EU (2017), de Verenigde Staten (2014 en 2016) en Chili (2015), zijn tal van toezeggingen gedaan waarmee miljarden euro's gemoeid zijn. De Our Ocean-conferentie van 2017, onder auspiciën van de EU, was een omslagpunt: er werd op ongekende schaal financiering aangetrokken en oceaanactie geïnitieerd.

De toezeggingen zijn slechts een van de manieren waarop de Europese Commissie zich inzet om de overgang naar een circulaire economie te versnellen en tegen 2050 een koolstofvrije economie te worden. Zij heeft de allereerste Europabrede strategie inzake kunststoffen aangenomen, evenals nieuwe EU-brede regels voor de tien plastic wegwerpproducten die het vaakst worden gevonden op de stranden en in de zeeën van Europa en voor verloren en achtergelaten vistuig. Dit ging gepaard met de bewustmakingscampagne “Ready To Change”, die actief is ondersteund door vele aquaria.

De oceanen staan onder grote druk en de klimaatverandering doet die druk alsmaar toenemen. Uit het speciaal verslag over de gevolgen van de klimaatverandering voor de oceanen en de cryosfeer dat de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) op 25 september 2019 heeft uitgebracht, bleek duidelijk dat oceanen alleen gezond kunnen blijven als we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 °C. De EU blijft daarom aandringen op een ambitieuze uitvoering van de Overeenkomst van Parijs, en met haar strategie voor internationale oceaangovernance onderneemt zij al actie op het snijvlak van oceanen en klimaatverandering.

Gezien het grote aantal eiland- en kuststaten in het partnerschap tussen de EU en 79 landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), staan oceaangerelateerde uitdagingen centraal in de lopende onderhandelingen over een toekomstige overeenkomst tussen de EU en de ACS-landen (de zogenoemde post-Cotonou-onderhandelingen). In het kader van deze onderhandelingen zijn de EU en de ACS-landen onlangs overeengekomen intensiever samen te werken op internationaal niveau, onder meer op het gebied van governance en instandhouding van de oceanen. Deze gezamenlijke en continentoverschrijdende aanpak is van groot belang, aangezien de EU-lidstaten en de ACS-landen samen meer dan de helft van alle VN-lidstaten uitmaken.

Meer informatie:

Toezeggingen van de EU voor de Our Ocean-conferentie 2019

Our Ocean volgsysteem voor toezeggingen: de Ocean Tracker (ontwikkeld door de EU)

Our Ocean-conferentie (Oslo, 23-24 oktober 2019)

Internationale oceaangovernance: een agenda voor de toekomst van onze oceanen

Commissarissen Miguel Arias Cañete, Karmenu Vella en Carlos Moedas verwelkomen VN-rapport over oceanen en klimaatverandering

IP/19/6131

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail