Dag voor gelijke beloning: gezamenlijke verklaring van eerste vicevoorzitter Timmermans en de commissarissen Thyssen en Jourová

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 31 oktober 2019.

Vrouwen in de Europese Unie verdienen nog steeds gemiddeld 16% minder dan mannen - een lichte vooruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen het verschil 16,2% was. De dag voor gelijke beloning valt dit jaar op 4 november. Dit is als het ware de laatste dag van het jaar dat vrouwen nog voor hun werk betaald krijgen, vergeleken met mannelijke collega's die hetzelfde werk doen.

Eerste vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans, commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen en commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid Věra Jourová:

“Al zestig jaar geleden is het beginsel van gelijke beloning in de Europese Verdragen vastgelegd, maar voor veel Europese vrouwen is het nog steeds geen realiteit. Vergeleken met hun mannelijke collega's werken Europese vrouwen nog steeds twee maanden per jaar zonder dat ze ervoor betaald krijgen, en daar komt maar heel langzaam verandering in.

Er zijn de afgelopen vijf jaar stappen gezet in de goede richting, maar er moet snel meer gebeuren. Onze burgers verwachten beter van ons.

Negen van de tien Europeanen — vrouwen én mannen — vinden het onaanvaardbaar dat vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan mannen.

Kennis is macht: hoe transparanter we zijn over de eigenlijke oorzaken van de loonkloof, hoe beter we die kunnen aanpakken. Loontransparantie is belangrijk om loondiscriminatie te kunnen opsporen, zodat werknemers en afnemers hun conclusies kunnen trekken en de nodige actie kunnen ondernemen. 64% van de Europeanen zegt er vóór te zijn dat het gemiddelde loon per functie en geslacht binnen hun bedrijf bekend worden gemaakt.

Door loontransparantie te paren aan andere oplossingen, zoals een eerlijke verdeling van de zorgtaken tussen vrouwen en mannen (dankzij de nieuwe EU-richtlijn over ouderschapsverlof en zorgverlof), kunnen we de feitelijke oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen beter aanpakken.

We zijn daarom verheugd dat verkozen voorzitter Von der Leyen heeft aangekondigd dat zij in de eerste honderd dagen van haar ambtstermijn voorstellen voor bindende loontransparantie zal indienen.

We moeten blijven vechten tegen ongelijke beloning van mannen en vrouwen en vóór een effectievere beroepsbevolking en een rechtvaardiger samenleving.”

Achtergrond

De loonkloof wordt door allerlei factoren veroorzaakt: vrouwen werken vaker deeltijds, ze kunnen op het glazen plafond stuiten, ze werken in sectoren met lagere lonen of ze moeten binnen hun gezin vaak de meeste zorgtaken op zich nemen. Een van de manieren om daar iets aan te doen, is zorgen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor werkende ouders en verzorgers. De Commissie heeft in april 2017 een voorstel ingediend, dat in januari 2019 door het Europees Parlement en de Raad is aangenomen. .

Loonverschillen zijn vaak ook een gevolg van genderstereotypen en discriminatie. Het relatieve gewicht van deze oorzaken kan zonder meer loontransparantie niet worden vastgesteld.

Op EU-niveau heeft de Commissie-Juncker de afgelopen vijf jaar verschillende initiatieven genomen. De Commissie kwam in 2014 met een aanbeveling over het versterken van het beginsel van gelijke beloning voor mannen en vrouwen door concrete maatregelen voor loontransparantie, zoals het recht op informatie, loonaudits, rapportage en opneming van gelijke beloning in collectieve loononderhandelingen. In 2017 kwam een verslag uit over de uitvoering van de aanbeveling. Daarin werd vastgesteld dat de uitvoering en de effectiviteit van de maatregelen onvoldoende waren.

In november 2017 gaf de Commissie het startsein voor een actieplan om de loonkloof tussen vrouwen en mannen te dichten. Dat actieplan ging uit van een totaalbenadering voor alle verschillende oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Daarbij werd onder meer gestreefd naar meer loontransparantie.

Tot nu toe is 14,2 miljoen euro uitgetrokken voor projecten ter bestrijding van stereotypen, voor loopbaanbegeleiding en loopbaankeuzes, voor meer vrouwen in leidinggevende posities en een beter evenwicht tussen werk en privéleven, voor het dichten van de kloof tussen mannen en vrouwen in de loop van hun carrière en voor het dichten van de kloof op het gebied van arbeidsparticipatie, lonen en pensioenen.

In 2018 startte de Commissie een evaluatie van de maatregelen voor gelijke beloning. Momenteel legt zij de laatste hand aan die evaluatie. In de conclusies van de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken van juni 2019 wordt de Europese Commissie opgeroepen om actie te ondernemen naar aanleiding van de evaluatie.

De Europese Commissie heeft van januari tot en met april 2019 een openbare raadpleging gehouden om input te krijgen van een breed scala van belanghebbenden over de werking en de uitvoering van EU-wetgeving op het gebied van gelijke beloning. Een samenvatting van de resultaten staat online. De Europese Commissie werkt nu aan de evaluatie van het beginsel van gelijke beloning, zoals beschreven in het actieplan.

Daarnaast publiceert de Europese Commissie vandaag een overzicht van de nationale en Europese jurisprudentie en goede praktijken op het gebied van gelijke beloning. Dit valt onder de in het actieplan opgenomen doelstelling inzake informatieverstrekking. Een en ander geeft inzicht in de werking van het beginsel van gelijke beloning, maar er wordt ook gewezen op de gebrekkige toepassing van dat beginsel in de praktijk.

Meer informatie

Webpagina over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, met:

  • Factsheet over de loonkloof
  • Factsheet over loontransparantie
  • Verslag over nationale succesverhalen en goede praktijken op het gebied van gelijke beloning
  • Leidraad over de jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie op het gebied van gelijke beloning

Meeste recente Eurobarometer over gendergelijkheid

STATEMENT/19/6192

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail