Besluit 2019/1908 - Standpunt EU in de Raad voor de Handel in goederen van de Wereldhandelsorganisatie met betrekking tot het reglement van orde van het Comité voor handelsfacilitatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 14 november 2019 gepubliceerd en is op 8 november 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/1908 van de Raad van 8 november 2019 betreffende het namens de Unie in de Raad voor de Handel in goederen van de Wereldhandelsorganisatie in te nemen standpunt met betrekking tot het reglement van orde van het Comité voor handelsfacilitatie

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/1908 of 8 November 2019 on the position to be taken, on behalf of the European Union, in the Council for Trade in Goods of the World Trade Organization as regards the rules of procedure of the Committee on Trade Facilitation
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/1908
Origineel voorstel COM(2019)469 NLEN
Celex-nummer i 32019D1908

3.

Key dates

Document 08-11-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 14-11-2019; PB L 293 p. 109-112
Inwerkingtreding 08-11-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

14.11.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 293/109

 

BESLUIT (EU) 2019/1908 VAN DE RAAD

van 8 november 2019

betreffende het namens de Unie in de Raad voor de Handel in goederen van de Wereldhandelsorganisatie in te nemen standpunt met betrekking tot het reglement van orde van het Comité voor handelsfacilitatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in combinatie met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie heeft de Overeenkomst inzake handelsfacilitatie (1) (“de overeenkomst”) gesloten bij Besluit (EU) 2015/1947 van de Raad (2) en op 22 februari 2017 is de overeenkomst in werking getreden.

 

(2)

Volgens artikel 23.1.2 van de overeenkomst stelt het Comité voor handelsfacilitatie zelf zijn reglement van orde vast.

 

(3)

Krachtens artikel IV.6 van de Overeenkomst van Marrakesh tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie is voor het reglement van orde van het Comité voor handelsfacilitatie de goedkeuring vereist van de Raad voor de Handel in goederen.

 

(4)

Het is dienstig het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Raad voor de Handel in goederen, aangezien het beoogde besluit bindend is voor de Unie.

 

(5)

Er moet worden ingestemd met het voorgestelde reglement van orde, omdat het Comité voor handelsfacilitatie daardoor efficiënt kan functioneren. Het reglement is gebaseerd op het reglement van orde van de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie en bevat aanpassingen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van het Comité voor handelsfacilitatie,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat tijdens de vergadering van de Raad voor de Handel in goederen namens de Unie moet worden ingenomen met betrekking tot de vaststelling van het reglement van orde van het Comité voor handelsfacilitatie, is de vaststelling van het reglement als vervat in de bijlage te steunen.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 8 november 2019.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    LINTILÄ
 

  • (2) 
    Besluit (EU) 2015/1947 van de Raad van 1 oktober 2015 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van het Protocol tot wijziging van de Overeenkomst van Marrakesh tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (PB L 284 van 30.10.2015, blz. 1).
 

BIJLAGE

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET COMITÉ VOOR HANDELSFACILITATIE (1)

Het reglement van orde voor de vergaderingen van de Algemene Raad (WT/L/161) is mutatis mutandis van toepassing op de vergaderingen van het Comité voor handelsfacilitatie, met uitzondering van de volgende punten:

Hoofdstuk I — Vergaderingen

 

a)

Regel 1 (van de Algemene Raad) wordt als volgt gewijzigd overeenkomstig artikel 23.1.2, van de Overeenkomst inzake handelsfacilitatie:

“Het comité komt bijeen zo dikwijls als noodzakelijk is en zoals vastgelegd in de bepalingen van de Overeenkomst inzake handelsfacilitatie, maar niet minder dan eenmaal per jaar.”.

 

b)

De eerste zin van Regel 2 wordt als volgt aangepast:

“De vergaderingen van het comité worden door de directeur-generaal bijeengeroepen door middel van een kennisgeving, bij voorkeur drie weken, en in elk geval niet minder dan tien kalenderdagen, vóór de voor de vergadering vastgestelde datum.”.

Hoofdstuk II — Agenda

 

c)

Regel 5 wordt niet toegepast (2).

 

d)

Regel 11 wordt als volgt aangepast:

“Op uitnodiging van het Comité voor handelsfacilitatie kunnen vertegenwoordigers van internationale intergouvernementele organisaties de vergaderingen als...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.