Parlement pleit voor einde geweld tegen vrouwen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 25 november 2019.

Het gebouw van het Europees Parlement kleurt op 25 november oranje om de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen te vieren.

Dit jaar richt het Orange the World initiatief zich op het probleem van verkrachting met het thema “Generatie Gelijkheid tegen Verkrachting”. Data tonen aan dat één op 20 vrouwen in de EU slachtoffer geweest is van verkrachting.

Geweld tegen vrouwen in de EU:

  • één op twee vrouwen hebben seksuele intimidatie ervaren
  • meer dan één op vijf vrouwen is slachtoffer geweest van fysiek en/of seksueel geweld door een huidige of ex-partner
  • 43% van de vrouwen hebben een vorm van psychisch misbruik ervaren en/of werden gecontroleerd door hun partner

“We zijn ons bewust van de alarmerende cijfers: één op drie vrouwen ervaart fysiek of seksueel geweld in hun leven. Eén op twee moorden op vrouwen wordt gepleegd door een naaste - vrienden of familie” zei Evelyn Regner (S&D, Oostenrijk), voorzitter van de Parlementaire Commissie van de rechten van de vrouw en gendergelijkheid. “De dader is vaak de echtgenoot, broer of partner. Om die reden is de gevaarlijkste plek voor vrouwen hun eigen thuis. Geweld tegen vrouwen gaat ons allemaal aan.”

In het kader van het Orange the World initiatief om mensen bewust te maken van deze problematiek, zal het Parlementsgebouw in Straatsburg op 25 november oranje kleuren als symbool voor een geweldloze en betere toekomst.

Het Europees Parlement neemt maatregelen om te vechten tegen geweld tegen vrouwen en strijdt voor vrouwenrechten en de bevordering van gendergelijkheid.

Laten we onze ogen niet sluiten, maar luisteren naar de betrokken partijen en op elk niveau samenwerken om vrouwen een onafhankelijk en geweldloos leven te garanderen!

FEMM voorzitter Evelyn Regner

Deel dit citaat:

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20191121STO67146