2018 Sacharov-winnaar Oleg Sentsov neemt prijs in ontvangst - EU monitor

EU monitor
Vrijdag 25 september 2020
kalender

2018 Sacharov-winnaar Oleg Sentsov neemt prijs in ontvangst

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 26 november 2019.

De winnaar van de 2018 Sacharovprijs Oleg Sentsov heeft zijn prijs eindelijk in ontvangst genomen in Straatsburg op 26 november.

Oekraïense filmregisseur en mensenrechtenactivist Oleg Sentsov kon de 2018 prijs voor de vrijheid van denken persoonlijk ontvangen nadat hij op 7 september werd vrijgelaten uit de gevangenis tijdens een gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne. Hij zat in de gevangenis nadat hij had geprotesteerd op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev tegen de Russische annexatie van de Krim, zijn geboortestreek.

Tijdens de prijsuitreiking zei voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli: “U bleef met grote standvastigheid geloven in uw principes en overtuigingen Mr. Sentsov, waarvoor u de hoge prijs van vrijheid betaald heeft. Niemand zou ooit die prijs moeten betalen.”

Sassoli was vol lof over de moed van vrijheidsstrijders die opkomen tegen de schending van mensenrechten. “Mr. Sentsov werd vrijgelaten, maar vele anderen, inclusief bloggers en journalisten zoals Stanislav Aseyev worden nog steeds gegijzeld in Oost Oekraïne. Wij roepen op tot hun bevrijding.”

Oleg Sentsov zei tijdens zijn speech: “Het is een enorme eer en een grote verantwoordelijkheid om deze prijs te mogen ontvangen. Ik aanvaard deze prijs niet als een persoonlijke eer, maar als een prijs voor alle Oekraïense politieke gevangenen die in Russische gevangenissen hebben gezeten of daar nu nog zitten.” Hij prees de EU en haar democratische waarden en uitte kritiek op de Russische “militaristische” praktijken.

Over Oleg Sentsov

Oleg Sentsov is een Oekraïense filmregisseur die tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het “beramen van terroristische activiteiten”, gericht tegen de Russische “de facto” machthebbers op de Krim. Amnesty International noemde het proces “een oneerlijk proces voor een militaire rechtbank”.

De regisseur is uitgegroeid tot een symbool voor het lot van de ongeveer zeventig Oekraïense burgers die sinds de bezetting van de Krim door Rusland illegaal zijn gearresteerd en lange gevangenisstraffen hebben gekregen.

Sentsov ging na zijn arrestatie in hongerstaking, van midden mei tot 6 oktober 2018. Hij gaf zijn hongerstaking op toen de autoriteiten dreigden om hem onder dwang voeding toe te dienen.

Bekijk onze video om meer te weten te komen over Oleg Sentsov.

De finalisten van 2018

Lees hier meer over de andere finalisten: een groep ngo’s die mensenrechten beschermen en het leven van migranten redden op de Middellandse Zee, en Nasser Zefzafi, de leider van Hirak, een protestbeweging in het Rifgebied in Marokko.

Meer over de Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, genoemd naar de Sovjetfysicus en politieke dissident Andrej Sacharov, wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties die mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20191121STO67147