Verordening betreffende het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) Partiële algemene oriëntatie Verklaring van de Hongaarse delegatie

1.

Kerngegevens

Document­datum 28-11-2019
Publicatie­datum 29-11-2019
Kenmerk 14325/19 ADD 2
Van Permanent Representatives Committee (Part 1)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Raad van de Europese Unie Brussel, 28 november 2019 (OR. en)

14325/19

Interinstitutioneel dossier: ADD 2

2019/0151(COD) i

RECH 502 COMPET 756 EDUC 458 CODEC 1679

NOTA van: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) aan: de Raad nr. vorig doc.: 14023/1/19 nr. Comdoc.: 11228/19+ADD1 Betreft: Verordening betreffende het Europees Instituut voor innovatie en

technologie (EIT) Partiële algemene oriëntatie Verklaring van de Hongaarse delegatie

Voor de delegaties gaat hierbij de bovengenoemde verklaring die zal worden gehecht aan de notulen van de Raad.

BIJLAGE

Raad Concurrentievermogen, 29-11-2019

Verklaring van Hongarije over de onafhankelijkheid van het Europees Instituut voor

innovatie en technologie (EIT)

Hongarije is tevreden over het resultaat van de onderhandelingen over de verordening betreffende het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT), die belangrijk is om ervoor te zorgen dat het EIT doeltreffend functioneert.

Het bestuursmodel van het EIT is gebaseerd op een sterke, onafhankelijke en op hoog niveau presterende raad van bestuur. Wij zijn er sterk voorstander van dat het EIT en zijn raad van bestuur ook verantwoording verschuldigd zijn aan de Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement.

De ontwerpverordening geeft de Europese Commissie een toezichthoudende rol en een feitelijk vetorecht, hetgeen volgens Hongarije de onafhankelijkheid van het EIT ondermijnt.

Er zijn geen redenen voor de voorgestelde wijzigingen in de bestuursstructuur van het EIT, en daarom gaat Hongarije er niet mee akkoord. Deze beperkingen vormen immers een ernstige belemmering voor de onafhankelijkheid van het EIT.

Hongarije onderstreept dat alle maatregelen in de toekomst conform moeten zijn met de beginselbepaling over de operationele afhankelijkheid van het EIT, en dat het EIT zijn activiteiten onafhankelijk van de nationale autoriteiten en externe druk moet uitoefenen.


3.

Behandeld document

20 nov
'19
Regulation on European Institute of Innovation and Technology (EIT) Partial general approach
NOTE
Permanent Representatives Committee (Part 1)
14325/19
 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.