EU versterkt samenwerking met Ethiopië

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op zaterdag 7 december 2019.

Ter gelegenheid van haar eerste officiële bezoek buiten Europa heeft de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie i Ursula von der Leyen i in Addis Abeba aangekondigd dat de samenwerking van de EU met Ethiopië aanzienlijk zou worden opgevoerd.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde: “Ethiopië heeft hoop gegeven aan een heel continent en daarbuiten en heeft getoond dat vrede met de buurlanden waarbij het welzijn van de hele bevolking gebaat is, mogelijk is, als er blijk wordt gegeven van moed en visie. Ik ben vandaag hier om duidelijk te maken dat de Europese Unie zich ten volle inzet voor de ondersteuning van Ethiopië en zijn bevolking op hun toekomstige weg.”

De aankondiging komt op een ogenblik dat voorzitter von der Leyen en commissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen in Addis Abeba een ontmoeting hadden met de Ethiopische premier Abiy Ahmed.

Europees commissaris voor Internationale Partnerschappen, Jutta Urpilainen, voegde hieraan toe: “Ethiopië speelt een sleutelrol in de bevordering van stabiliteit en economische integratie in Oost-Afrika, voortbouwend op de historische kans die wordt geboden door het vredesakkoord met Eritrea van vorig jaar. De aankondigingen van vandaag versterken de verbintenissen van de EU om Ethiopië bij te staan om de ambitieuze politieke, sociale en democratische overgang te realiseren die niet alleen het leven van de inwoners van Ethiopië zal veranderen, maar in de hele regio voor verandering zal zorgen.”

Het pakket van 170 miljoen euro dient tot steun aan de hervormingen in het land, en omvat met name:

  • 100 miljoen euro voor essentiële economische hervormingen in de sectoren vervoer en logistiek, om het regionale concurrentievermogen te stimuleren en de handel en economische samenwerking met de buurlanden te vergemakkelijken;
  • 50 miljoen euro voor steun aan het hervormingsplan van Ethiopische regering op het vlak van de gezondheidszorg voor drie extra jaren (2020-2022). Dit programma heeft tot doel ongelijkheden weg te werken, de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en de financiële drempels voor toegang van de bevolking tot essentiële dienstverlening te verlagen;
  • 10 miljoen euro ter ondersteuning van verantwoordingsplicht en transparantie tijdens de verkiezingen van 2020 in Ethiopië. Dit programma heeft specifiek ten doel de technische en bestuurlijke capaciteit van de nationale verkiezingsraad van Ethiopië te versterken, en de contacten van deze raad met de politieke partijen, het maatschappelijk middenveld en de media te intensiveren. Voorts zal Duitsland zal een extra bedrag van 10 miljoen euro aan dit programma bijdragen, waardoor de totale steun voor het programma 20 miljoen euro bedraagt;
  • 10 miljoen euro om het ondernemingsklimaat in het land te verbeteren. Als onderdeel van de Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en banen bevordert de EU particuliere investeringen en biedt zij steun aan het creëren van handel, economische integratie en de ontwikkeling van waardeketens in de partnerlanden, met inbegrip van Ethiopië.

Achtergrond

Ethiopië is een van de belangrijkste partners van de EU in de regio. Het land heeft het voortouw genomen om economische integratie, vrede en stabiliteit in Oost-Afrika te bevorderen en tegelijk een ambitieuze nationale hervormingsagenda uit te voeren.

De ontwikkelingssamenwerking van de EU met Ethiopië is een van de omvangrijkste in Afrika en in de wereld, goed voor 815 miljoen euro voor de periode 2014-2020. Ethiopië is ook een van de belangrijkste begunstigden van het Noodtrustfonds voor Afrika van de EU met meer dan 271,5 miljoen euro voor 2015-2019.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de ontwikkelingssamenwerking van de EU met Ethiopië.

Klik hier voor meer informatie over de Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en banen.

Klik hier voor meer informatie over het EU-noodtrustfonds voor Afrika.

Factsheet over het partnerschap EU-Afrika .