Brief regering; Advies Autoriteit persoonsgegevens (AP) inzake kredietregistratie - Verwerking en bescherming persoonsgegevens

Deze brief is onder nr. 155 toegevoegd aan dossier 32761 - Verwerking en bescherming persoonsgegevens.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verwerking en bescherming persoonsgegevens; Brief regering; Advies Autoriteit persoonsgegevens (AP) inzake kredietregistratie
Document­datum 12-12-2019
Publicatie­datum 13-12-2019
Nummer KST32761155
Kenmerk 32761, nr. 155
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

32 761

Verwerking en bescherming persoonsgegevens

Nr. 155    BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 12 december 2019

Op 14 november jl. ontving ik van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijgaand advies1 over gegevensverwerking in het kader van kredietregistratie (z2019-19579) dat de AP op eigen initiatief heeft opgesteld. Dit advies is vandaag door de AP op haar website gepubliceerd.

Op grond van de wet raadplegen kredietverstrekkers een stelsel van kredietregistratie om te zien welke kredieten aan een consument zijn verleend voordat zij tot kredietverstrekking over gaan. Deze regels hebben tot doel om overkreditering te voorkomen. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) beheert momenteel het enige stelsel van kredietregistratie.

De AP adviseert om wetgeving tot stand te brengen om de huidige praktijk van kredietregistratie met meer waarborgen te omkleden. De AP adviseert de wetgever om een belangenafweging te maken, waarbij het belang van verwerking van persoonsgegevens wordt afgewogen tegen het belang van voorkomen van overkreditering. In die wetgeving dienen volgens de AP keuzes te worden gemaakt met betrekking tot onder andere inzagerechten van derden en bewaartermijnen. Ook dienen volgens de AP eisen te worden gesteld aan de beheerder van het stelsel van kredietregistratie om ook voor de toekomst veilige verwerking van persoonsgegevens te garanderen.

Ik onderschrijf het grote belang van kredietregistratie als middel om overkreditering van consumenten te voorkomen, en daarbij hecht ik zeer aan een zorgvuldige verwerking van persoonsgegevens. Ik neem het advies van de AP dan ook ter harte. Ik wil er voor alle Nederlanders voor zorgen dat een goed, betrouwbaar systeem van kredietregistratie voor nu en voor de toekomst wettelijk geborgd is.

Daarom zal ik de komende tijd met stakeholders in gesprek gaan om te bezien hoe het stelsel kan worden verbeterd en welke waarborgen daarbij 1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-32761-155 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

passen. Ik streef ernaar om voor het einde van 2020 een conceptwetsvoorstel in internetconsultatie te brengen. Over het conceptwetsvoorstel zal aan de AP advies worden gevraagd.

De Minister van Financiën,

W.B. Hoekstra

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 32 761, nr. 155 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.