Voldoende politieke steun binnen het Europees Parlement en de lidstaten om regels dier­trans­porten aan te scherpen

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op woensdag 18 december 2019.

18 december 2019

"Er is voldoende politieke steun binnen de EU-lidstaten en binnen het Europees Parlement om de bestaande regels voor diertransporten aan te scherpen. Een drastische inkorting van de maximale transportduur en een verbod op diertransporten naar landen buiten de EU zijn noodzakelijk. De Europese Commissie moet nu met een voorstel komen." Die conclusie trekt Europarlementariër Anja Hazekamp na het spoeddebat over diertransporten dat dinsdagavond op aandringenvan de Partij voor de Dieren plaatsvond in het Europees Parlement.

In het debat was brede steun voor het aanpakken van misstanden en voor het verbieden van transporten waarbij het welzijn van dieren niet gegarandeerd kan worden. "Tijdens diertransporten naar landen buiten de EU gebeuren de meest verschrikkelijke dingen, daar moeten we vanaf. Dat besef leeft bij een groot deel van het Europees Parlement," zegt Hazekamp.

De Europarlementariër wijst daarnaast op de conclusiesover dierenwelzijn die de 28 EU-lidstaten maandag presenteerden. "Na jarenlange druk van onder meer de Partij voor de Dieren, willen ook de EU-landen nu een update van de regels voor diertransporten. De maximale transporttijden zijn op dit moment veel te lang en in strijd met wetenschappelijke inzichten. Dieren mogen dagen- tot wekenlang vervoerd worden. Dat moet stoppen," zegt Hazekamp.

Handhaving

Naast nieuwe regels moet er volgens de Partij voor de Dieren ook veel beter toezicht komen op naleving van bestaande regels. "Het is al verboden om dieren te vervoeren bij extreme hitte, om ze te mishandelen of om ze lange tijd te onthouden van voedsel en water. Toch worden steeds weer vergunningen afgegeven aan transporten die absoluut niet voldoen aan deze eisen. De recentetragedie waarbij een overbeladen schip met 14.600 schapen omsloeg bij de Roemeense haven Midia is slechts één van de vele voorbeelden hiervan. Dit jaar vertrokken er alleen al vanuit die haven tweehonderd van zulke horrorschepen."

De Partij voor de Dieren wil dat er middels een parlementaire enquête in het Europees Parlement een grondig onderzoek komt naar de aanhoudende overtredingen van EU-wetgeving inzake diertransporten.