Hergebruik van water voor landbouwirrigatie: Raad keurt voorlopig akkoord goed

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 18 december 2019.

De EU i neemt nieuwe maatregelen tegen het risico op watertekorten voor de irrigatie van landbouwgewassen. De ambassadeurs van de lidstaten hebben vandaag ingestemd met het voorlopige akkoord dat met het Europees Parlement i is bereikt over een verordening die het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie vergemakkelijkt. Dit maakt de weg vrij voor de definitieve aanneming van de tekst.

De nieuwe regels zullen Europa helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. De verordening, die volledig past in het kader van de circulaire economie, zal ervoor zorgen dat er meer water beschikbaar is en dat het efficiënter wordt gebruikt. Verzekeren dat er genoeg water is voor het irrigeren van akkers, met name tijdens hittegolven en ernstige droogte, kan tekorten aan gewassen en levensmiddelen helpen voorkomen.

Aangezien de geografische en klimatologische omstandigheden binnen de EU sterk variëren, kan een lidstaat besluiten dat het niet passend is om op (delen van) zijn grondgebied teruggewonnen water voor landbouwirrigatie te gebruiken.

De lidstaten kunnen ook besluiten om teruggewonnen water te gebruiken voor, bijvoorbeeld, industriële, recreatieve en ecologische doeleinden.

De verordening bevat strikte eisen voor de kwaliteit van teruggewonnen water en de monitoring ervan, zodat de gezondheid van mens en dier en ook het milieu beschermd zijn.

In de lidstaten waar teruggewonnen water voor landbouwirrigatie wordt gebruikt, zullen informatiecampagnes worden opgezet over het gunstige effect van het hergebruik van water op de watervoorraden.

De Commissie zal moeten beoordelen of het nodig is de minimumeisen voor teruggewonnen water te toetsen, op basis van de resultaten van de evaluatie of telkens wanneer dat nodig is vanwege nieuwe technische en wetenschappelijke kennis.

Achtergrond

Een aantal lidstaten heeft al veel ervaring met het gebruik van teruggewonnen water voor diverse doeleinden, waaronder landbouwirrigatie. Het is beter voor het milieu dan andere watervoorzieningsmethoden zoals omleiding van water of ontzilting. De nieuwe regels zullen vooral nuttig zijn in regio's waar de vraag naar water, ondanks preventieve maatregelen om de vraag te reduceren, nog steeds hoger ligt dan het aanbod. De bestaande EU-regels inzake levensmiddelenhygiëne blijven van toepassing en zullen volledig in acht worden genomen.

De Europese Commissie i bracht het voorstel voor een verordening inzake minimumeisen voor hergebruik van water op 28 mei 2018 uit in het kader van het actieplan circulaire economie. Het Europees Parlement nam zijn standpunt over het voorstel op 12 februari 2019 aan. De Raad i bepaalde op 26 juni 2019 zijn standpunt (algemene oriëntatie).

De onderhandelingen met het Parlement gingen op 10 oktober van start en mondden op 2 december uit in een voorlopig akkoord, dat vandaag door de ambassadeurs van de lidstaten is bevestigd. Daardoor is de weg vrij voor de formele goedkeuring van de nieuwe regels, die voor 2020 gepland is.

De verordening zal vervolgens worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU, en treedt twintig dagen later in werking. Zij wordt van toepassing 3 jaar na de datum van inwerkingtreding.