Videoconferentie van ministers van Defensie, Online

De letters WWW staan op het scherm
Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 mei 2020
locatie Online Toon locatie
organisatie Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) i

Voornaamste agendapunten

De ministers van Defensie zullen in een video­conferentie de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor veiligheid en defensie bespreken.

Zij zullen ingaan op het werk van de taskforce die is opgericht om de informatie­uitwisseling over de nationale militaire bijstand aan civiele autoriteiten in verband met de pandemie te vergemakkelijken.

Ook zullen de ministers worden bijgepraat over de missies en operaties in het kader van het gemeen­schappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB). De COVID‑19-crisis heeft op velerlei gebied gevolgen gehad voor deze missies, onder meer voor de solidariteit, het reactie­vermogen, de paraat­heid, capaciteiten en partner­schappen.

Tot slot zullen de ministers de balans opmaken van de strategische gevolgen voor veiligheid en defensie.

Voorzitter:

Josep Borrell

Hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Persverantwoordelijke:

Virginie Battu-Henriksson

Woordvoerder voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

1.

Officiële agenda


2.

Raadsvergadering

3.

Raad Buitenlandse Zaken (RBZ)

De raadsformatie i Buitenlandse Zaken (RBZ) bestaat uit de ministers van buitenlandse zaken, defensie en/of ontwikkelingssamenwerking. Deze Raad is verantwoordelijk voor het externe optreden van de Europese Unie en vergadert minstens elke maand, ook informele bijeenkomsten zijn mogelijk. Namens Nederland sluit doorgaans minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot i (CDA) aan.

De bijeenkomsten van de Raad Buitenlandse Zaken worden voorgezeten door de Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid i. Deze functie wordt momenteel bekleed door de Spaanse Josep Borrell Fontelles i.

4.

Meer over...