Besluit 2019/2198 - Standpunt EU in het bij de Regionale Conventie betreffende de pan-Euromediterrane preferentiële oorsprongsregels opgerichte Gemengd Comité over de wijziging van de conventie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 30 december 2019 gepubliceerd en is op 25 november 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/2198 van de Raad van 25 november 2019 inzake het namens de Europese Unie in het bij de Regionale Conventie betreffende de pan-Euromediterrane preferentiële oorsprongsregels opgerichte Gemengd Comité in te nemen standpunt over de wijziging van de conventie

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/2198 of 25 November 2019 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Joint Committee established by the Regional Convention on pan-Euro-Mediterranean preferential rules of origin as regards the amendment of the Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/2198
Origineel voorstel COM(2019)482 NLEN
Celex-nummer i 32019D2198

3.

Key dates

Document 25-11-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 30-12-2019; PB L 339 p. 1-148
Inwerkingtreding 25-11-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

30.12.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 339/1

 

BESLUIT (EU) 2019/2198 VAN DE RAAD

van 25 november 2019

inzake het namens de Europese Unie in het bij de Regionale Conventie betreffende de pan-Euromediterrane preferentiële oorsprongsregels opgerichte Gemengd Comité in te nemen standpunt over de wijziging van de conventie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Regionale Conventie betreffende de pan-Euromediterrane preferentiële oorsprongsregels (hierna “de conventie” genoemd) is door de Unie gesloten bij Besluit 2013/94/EU van de Raad (1) en is in de Unie op 1 mei 2012 in werking getreden.

 

(2)

Op grond van het systeem van pan-Euromediterrane cumulatie van de oorsprong mag tussen de 26 partijen bij de conventie diagonale cumulatie worden toegepast, te weten de Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Marokko, Palestina (2), Syrië, Tunesië, Turkije, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië, Kosovo (3), de Faeröer, Moldavië, Georgië en Oekraïne.

 

(3)

De conventie is gesloten vanuit de overweging dat de oorsprongsregels gewijzigd moesten worden om deze beter aan de economische realiteit aan te passen, en voorziet in de procedures voor de vaststelling van wijzigingen. Wijzigingen van de conventie moeten met eenparigheid van stemmen bij besluit van het van de conventie opgerichte Gemengd Comité (hierna “het Gemengd Comité” genoemd) worden vastgesteld.

 

(4)

Het proces om de conventie te wijzigen is in 2012 van start gegaan en heeft geresulteerd in een reeks gemoderniseerde en flexibelere oorsprongsregels, die aansluiten bij de regels waarover de Unie reeds overeenstemming heeft bereikt in bepaalde andere recente overeenkomsten, namelijk de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (4), de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Socialistische Republiek Vietnam, de Overeenkomst tussen de Europese Unie en Japan betreffende een economisch partnerschap (5), en de economische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de SADC-EPO-staten, anderzijds (6), of stelsels van algemene tariefpreferenties van de Europese Unie.

 

(5)

Het Gemengd Comité zal op zijn vergadering van 27 november 2019 of op een latere datum een besluit over de wijziging van de conventie vaststellen.

 

(6)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Gemengd Comité moet worden ingenomen met betrekking tot de wijziging van de conventie, aangezien de wijziging van de conventie rechtsgevolgen zal hebben in de Unie,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie in het bij de Regionale Conventie betreffende de pan-Euromediterrane preferentiële oorsprongsregels (hierna de “conventie” genoemd) opgerichte Gemengd Comité in te nemen standpunt is dat de wijziging van de conventie overeenkomstig de bijlage bij het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van het Gemengd Comité wordt gesteund.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 25 november 2019.

Voor de Raad

De voorzitter

  • F. 
    MOGHERINI
 

  • (1) 
    Besluit 2013/94/EU van de Raad van 26 maart 2012 betreffende de sluiting van de regionale conventie betreffende de pan-Euromediterrane preferentiële oorsprongsregels (PB L 54 van 26.2.2013, blz. 3).
  • (2) 
    Deze benaming mag niet worden uitgelegd als erkenning van de staat Palestina en laat de...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.