Besluit 2020/143 - Standpunt EU in het Administratief Comité voor de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR ten aanzien van de wijziging van de overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 4 februari 2020 gepubliceerd en is op 28 januari 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/143 van de Raad van 28 januari 2020 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité voor de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR ten aanzien van de wijziging van de overeenkomst

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/143 of 28 January 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Administrative Committee for the Customs Convention on the international transport of goods under cover of TIR carnets as regards the amendment of the Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/143
Origineel voorstel COM(2019)636 NLEN
Celex-nummer i 32020D0143

3.

Key dates

Document 28-01-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 04-02-2020; PB L 32 p. 8-15
Inwerkingtreding 28-01-2020; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.2.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 32/8

 

BESLUIT (EU) 2020/143 VAN DE RAAD

van 28 januari 2020

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité voor de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR ten aanzien van de wijziging van de overeenkomst

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR van 14 november 1975 (“de TIR-overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Verordening (EEG) nr. 2112/78 van de Raad (1) en is op 20 juni 1983 in de Unie in werking getreden (2).

 

(2)

Krachtens artikel 59 van de TIR-overeenkomst kan het Administratief Comité wijzigingen van die overeenkomst aannemen met een meerderheid van twee derde van de aanwezige overeenkomstsluitende partijen die hun stem uitbrengen.

 

(3)

Het Administratief Comité zal op zijn zitting van februari 2020 een nieuwe bijlage 11 en daarmee samenhangende wijzigingen van de TIR-overeenkomst vaststellen.

 

(4)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité, aangezien de wijzigingen van de TIR-overeenkomst rechtsgevolgen zal hebben in de Unie.

 

(5)

De Unie steunt de nieuwe bijlage 11 bij de TIR-overeenkomst en de noodzakelijke wijzigingen in de tekst zelf van de TIR-overeenkomst aangezien zij in overeenstemming zijn met het bij Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad (3) vastgestelde beleid dat alle communicatie met de douaneautoriteiten in beginsel langs elektronische weg dient te geschieden.

 

(6)

In een nieuw punt s) in artikel 1 van de TIR-overeenkomst dient de “eTIR-regeling”, die van toepassing wordt op de elektronische uitwisseling van gegevens tussen de douaneautoriteiten, te worden omschreven.

 

(7)

In een nieuw artikel 58 quater van de TIR-overeenkomst dient een technische uitvoeringsinstantie te worden opgericht, die de technische specificaties van het internationale eTIR-systeem moet vaststellen, onverminderd het bestaande materiële en institutionele kader van de TIR-overeenkomst.

 

(8)

In een nieuw artikel 60 bis dient de bijzondere procedure voor de inwerkingtreding van de nieuwe bijlage 11 bij de TIR-overeenkomst en toekomstige wijzigingen van die bijlage te worden vastgesteld.

 

(9)

Met wijzigingen van de artikelen 43, 59 en 61 van de TIR-overeenkomst dienen de nodige aanpassingen voor de invoering van de nieuwe bijlage 11 te worden aangebracht.

 

(10)

Op grond van de nieuwe bijlage 11 bij de TIR-overeenkomst dienen de door die bijlage gebonden overeenkomstsluitende partijen in staat te stellen eTIR-operaties te verrichten. Deze bijlage moet de Unie en haar lidstaten in staat stellen te bepalen op welk tijdstip hun systemen met het internationale eTIR-systeem worden verbonden.

 

(11)

Het standpunt van de Unie in het Administratief Comité dient derhalve te worden gebaseerd op de aan dit besluit gehechte ontwerpwijzigingen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie in te nemen standpunt op de tweeënzeventigste of een daaropvolgende zitting van het Administratief Comité moet worden gebaseerd op de aan dit besluit gehechte ontwerpwijzigingen.

Artikel 2

Het in artikel 1 bedoelde standpunt wordt tot uitdrukking gebracht door de gezamenlijk optredende lidstaten van de Unie die lid zijn van het Administratief...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.