Super Tuesday in LA

Met dank overgenomen van SGP-jongeren (SGPJ) i, gepubliceerd op woensdag 4 maart 2020.

statement 17:00 - 4 maart 2020

Het is een stralende dag in Los Angeles, Californië. Op weg naar UCLA, de universiteit waar ik enkele maanden studeer, wijst niets erop dat het vandaag Super Tuesday is: de dag waarop veertien staten voorverkiezingen houden voor het presidentschap. President Trump heeft geen serieuze concurrentie en zal de Republikeinse kandidaat worden. Bij de Democraten is het echter een stuk spannender.

Dit artikel verscheen op 4 maart 2020 ook op de website van PuntUit.

Dat het rustig is op straat heeft te maken met de Amerikaanse manier van stemmen. Het grootste deel van de kiezers stemt namelijk per post. Het is daardoor ook mogelijk om eerder te stemmen. Afgelopen zaterdag had ongeveer twintig procent van de geregistreerde Democraten dit gedaan. De rest heeft nog tot vandaag om hun stem op de bus te doen. De definitieve uitslag kan dan ook nog even op zich laten wachten.

Californië is de meest diverse en progressieve staat van het land en door haar grootte (bijna 40 miljoen inwoners) enorm belangrijk in deze verkiezingen. Senator Bernie Sanders heeft in de laatste peilingen een flinke voorsprong op oud-vicepresident Joe Biden, die gevolgd wordt door Elizabeth Warren en Michael Bloomberg. Alleen voor de laatstgenoemde zag ik bordjes in de tuinen. De gemeentelijke verkiezingen lijken wat dat betreft meer te leven.

Op de universiteit is men duidelijk Democratisch gezind. Toen de spanning rond Trump’s impeachment opliep werden er verschillende protesten georganiseerd: ‘MASS PROTEST: Trump/Pence #OUTNOW’. Enkele ‘Bernie for president’ shirts maken duidelijk op wie men vandaag heeft gestemd. Op een tafel met afgeprijsde boeken vind ik de titel ‘How do I explain this to my kids? Parenting in age of Trump’. De auteur geeft tips over opvoeden in deze moeilijke tijd, concrete voorbeelden over omgaan met ‘Trump's hateful language’ ontbreken niet.

De conservatieve christenen die ik de afgelopen tijd tegenkwam zijn echter uitgesproken positief over Trump. Hij is pro-life, pro-Israël en staat voor de vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Het wordt gewaardeerd dat Trump als zakenman Washington eens goed opschut en, in tegenstelling tot zijn voorgangers, zijn beloften nakomt. Dat er ook wel wat is aan te merken op zijn levensstijl, gedrag en taalgebruik wordt dan maar voor lief genomen. Andere christenen die ik sprak vinden de keuze onmogelijk en stemmen daarom maar niet. In een megakerk vertelt de dominee bij Job 31:15 over het knorrige antwoord dat hij kreeg, toen hij tegen iemand van de Democratische partij zei op zoek te zijn naar een ‘pro-life Democrat’. Een typisch Amerikaanse grap over het socialisme volgt voordat de aandacht weer op Job wordt gericht.

Bij mijn huisgenoten leven de verkiezingen niet echt. De een lijkt ‘the guy with the white hair’ (Bernie Sanders) wel wat door de leuke memes die er op social media over hem verschijnen, de ander vindt het te veel moeite om zich te laten registeren. Dat er vandaag veel op het spel staat en de uitslag bepalend is voor de vraag wie het tegen Trump op gaat nemen kan hem niet over de streep trekken.