Opening plenaire vergadering Europees Parlement - maart 2020

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 9 maart 2020.

Voorzitter Sassoli i heeft de zitting van maart I in Brussel geopend, die op dinsdag 10 maart zal plaatsvinden.

Bij de opening van de plenaire vergadering in Brussel zei EP-voorzitter i David Sassoli i: "Het besluit om de zitting hier in Brussel te houden is genomen om de continuïteit van de werkzaamheden van het Parlement i te verzekeren".

Hij voegde daaraan toe: "We moeten alles in het werk stellen om de continuïteit van de wetgevende - en begrotingstaken zo lang mogelijk te waarborgen, in het bijzonder in de context van de bestrijding van COVID-19 en de ondersteuning van de economie en werkgelegenheid die momenteel zwaar onder druk staan. Maar ook om ons werk met betrekking tot de Green Deal i, migratie en het meerjarig financieel kader te blijven voortzetten. Dit alles vereist dat we op onze post blijven".

Hij concludeerde: "We moeten ons parlementair mandaat respecteren en hulde brengen aan al diegenen in Europa en in de wereld die zich dagelijks inzetten om de verspreiding van de ziekte in te dammen".

Daarom heeft de Conferentie van voorzitters i van het Europees Parlement i, bestaande uit de fractievoorzitters en EP-voorzitter i Sassoli i, vandaag tijdens een buitengewone vergadering besloten om de definitieve ontwerpagenda als volgt te wijzigen.

Wijziging van de agenda

De plenaire vergadering van maart I zal alleen op dinsdag 10 maart plaatsvinden.

Van 9.00 tot 12.00 uur zullen de Raad i en de Commissie verklaringen afleggen over de uitbraak van het coronavirus, de stand van zaken en het waarborgen van een gecoördineerde Europese reactie op de gevolgen voor de gezondheid, de economie en de samenleving.

Om 15.00 uur leggen de Raad en de Commissie verklaringen af over de conclusies van de bijzondere Europese top van 20 februari 2020 over het meerjarig financieel kader (MFK, de Europese meerjarenbegroting).

Daarna zullen de Raad en de Commissie verklaringen afleggen over de migratiecrisis aan de Grieks-Turkse grens en de EU-reactie hierop.

"Deze wijzigingen zijn goedgekeurd door de Conferentie van voorzitters. Het Europees Parlement wil open en functioneel blijven - maar we moeten alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen en de activiteiten tot een minimum beperken".

Om de volledige verklaring te bekijken, klik hier

Uitgaande leden

Matt CARTHY (GUE/NGL, Ierland) van 8 feb.

Inkomende leden

Chris MACMANUS (NI, Ierland) van 6 maart