Covid-19: Wat het Europees Parlement doet om de crisis in te dammen - EU monitor

EU monitor
Woensdag 20 januari 2021
kalender

Covid-19: Wat het Europees Parlement doet om de crisis in te dammen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 21 april 2020.

Het Parlement i is bereid om EU i-landen te helpen om het coronavirus en de socio-economische impact van de uitbraak aan te pakken.

Steun van het Parlement

Op 13 maart presenteerde de Europese Commissie i de gecoördineerde respons om de gevolgen van het Coronavirus af te remmen.

Hier vind je alle maatregelen.

De maatregelen die door de Commissie werden aangekondigd om Covid-19 aan te pakken werden door Parlementsvoorzitter David Sassoli positief ontvangen.

Voorzitter Sassoli zei dat het Parlement vastbesloten was om deze maatregelen zo snel mogelijk goed te keuren.

Om onze landen te redden moeten we samenwerken in Europa. We moeten meer doen. Het motto in Europa vandaag is solidariteit. Niemand zal achtergelaten worden en niemand zal alleen handelen.”

David Sassoli

Voorzitter van het Europees Parlement

Deel dit citaat:

“Covid-19 verplicht iedereen om verantwoordelijk en voorzichtig te zijn. Het is een delicaat moment voor ons allemaal. Het Parlement zal ononderbroken zijn werkzaamheden verderzetten. Geen enkele virus kan te democratie stopzetten.”

EU strategie om de uitbraak aan te kunnen

De Commissie stelt maatregelen voor om:

  • de nodige toelevering aan de gezondheidszorg te verzekeren door te waken over de betrouwbaarheid van de interne markt en de productie- en distributieketen
  • mensen te ondersteunen zodat inkomen en banen niet buitensporig getroffen worden en om permanente gevolgen van de crisis te vermijden
  • bedrijven te steunen en te verzekeren dat de liquiditeit van de financiële sector de economie kan blijven ondersteunen
  • EU-landen toe te staan om resoluut en op een gecoördineerde manier op te treden, inclusief door de regels rond overheidssteun en steunmaatregelen te versoepelen.

Steun voor regio’s

Deel van de respons van de EU zal de wijziging zijn van financieringsregels, die door zowel het Parlement als de Raad moeten worden goedgekeurd. De Parlementscommissie regionale ontwikkeling probeert haar onderzoek van het voorstel zo snel mogelijk af te ronden. Dankzij deze maatregel zou het gemakkelijker zijn om financiering naar getroffen regio’s te sturen.

Bijkomende middelen

De begrotingscommissie van het Parlement staat klaar om alle noodzakelijke initiatieven die de negatieve gevolgen van de uitbraak kunnen beperken snel te behandelen.

Maatregelen om de impact op de luchtvaartmaatschappij op te vangen

De Commissie heeft voorgesteld om de EU-wetgeving op te schorten die luchtvaartmaatschappijen verplicht om het grootste aantal van hun landings- en opstijgingstijdslots te gebruiken. Maatschappijen moeten dit normaal doen om geen tijdslots te verliezen, maar deze regel leidt nu tot vrijwel lege spookvluchten.

De transportcommissie van het Parlement verwelkomde de plannen en beloofde om zo snel mogelijk aan de wetgeving te werken.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200316STO75001