Besluit 2020/409 - Toetreding van de Salomonseilanden tot de tussentijdse partnerschapsovereenkomst met de staten in de Stille Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 20 maart 2020 gepubliceerd en is op 17 februari 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/409 van de Raad van 17 februari 2020 betreffende de toetreding van de Salomonseilanden tot de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/409 of 17 February 2020 on the accession of Solomon Islands to the Interim Partnership Agreement between the European Community, of the one part, and the Pacific States, of the other part
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/409
Origineel voorstel COM(2019)204 NLEN
Celex-nummer i 32020D0409

3.

Key dates

Document 17-02-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 20-03-2020; PB L 85 p. 1-334
Inwerkingtreding 17-02-2020; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

20.3.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 85/1

 

BESLUIT (EU) 2020/409 VAN DE RAAD

van 17 februari 2020

betreffende de toetreding van de Salomonseilanden tot de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 3, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), v),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 12 juni 2002 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen over economische partnerschapsovereenkomsten met de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

 

(2)

De tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds (2) (“de tussentijdse partnerschapsovereenkomst”), waarin het kader voor een economische partnerschapsovereenkomst wordt vastgelegd, is ondertekend te Londen op 30 juli 2009. De tussentijdse partnerschapsovereenkomst wordt sinds 20 december 2009 door Papoea-Nieuw-Guinea, sinds 28 juli 2014 door Fiji en sinds 31 december 2018 door Samoa voorlopig toegepast.

 

(3)

Artikel 80 van de tussentijdse partnerschapsovereenkomst regelt de toetreding van andere eilandstaten in de Stille Oceaan.

 

(4)

Op 4 juni 2018 hebben de Salomonseilanden bij de Raad een verzoek om toetreding tezamen met een markttoegangsaanbod ingediend.

 

(5)

De Commissie heeft het aanbod van de Salomonseilanden onderzocht en, na aanpassingen, aanvaardbaar geacht. Bijgevolg heeft de Commissie de onderhandelingen met de Salomonseilanden op 23 oktober 2018 afgesloten.

 

(6)

Overeenkomstig artikel 76, lid 3, van de tussentijdse partnerschapsovereenkomst passen de Unie en de Salomonseilanden de tussentijdse partnerschapsovereenkomst voorlopig toe vanaf tien dagen nadat zij elkaar schriftelijk in kennis hebben gesteld van de voltooiing van de daartoe noodzakelijke procedures.

 

(7)

De toetreding van de Salomonseilanden tot de tussentijdse partnerschapsovereenkomst moet namens de Europese Unie worden goedgekeurd, onder voorbehoud van de neerlegging door de Salomonseilanden van de akte van toetreding op grond van artikel 80, lid 2,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    De toetreding van de Salomonseilanden tot de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds (“de tussentijdse partnerschapsovereenkomst”), wordt namens de Europese Unie goedgekeurd, onder voorbehoud van de neerlegging door de Salomonseilanden van de akte van toetreding overeenkomstig artikel 80, lid 2, van de overeenkomst.
  • 2. 
    De voorzitter van de Raad stelt de andere partijen bij de tussentijdse partnerschapsovereenkomst en de Salomonseilanden namens de Unie in kennis van de goedkeuring door de Unie van de toetreding van de Salomonseilanden tot de tussentijdse partnerschapsovereenkomst.
  • 3. 
    De tekst van het markttoegangsaanbod van de Salomonseilanden is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

  • 1. 
    De voorzitter van de Raad verricht namens de Unie de in artikel 76, lid 3, van de tussentijdse partnerschapsovereenkomst bedoelde kennisgeving, met het oog op de voorlopige toepassing van de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Unie en de Salomonseilanden.
  • 2. 
    De Unie en de Salomonseilanden passen de tussentijdse partnerschapsovereenkomst voorlopig toe vanaf tien dagen nadat zij elkaar schriftelijk in kennis hebben gesteld van de voltooiing van de daartoe...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.