Vergadering: EP-Commissie Interne markt en consumentenbescherming, Brussel

Europees parlement in Brussel
Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen
datum 2 april 2020 10:37
plaats Brussel, België
locatie József Antall (JAN) i Toon locatie
zender EbS+
zaal 4Q2
aanwezigen Th. (Thierry) Breton i e.a.
organisatie Europees Parlement (EP) i, EP-Commissie Interne markt en consumentenbescherming (IMCO) i

Program:

10:37:42 Exchange of views with Thierry BRETON, European Commissioner for Internal Market, on the EU response to the COVID-19 outbreak

11:55:56 Recommendations on the negotiations for a new partnership with the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland


1.

Europees Parlement (EP)

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden i (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels i in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen i die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. De volgende verkiezingen zijn in 2024. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie i en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie i een beslissing over deze voorstellen neemt.

2.

EP-Commissie Interne markt en consumentenbescherming (IMCO)

Deze parlementaire commissie i houdt zich onder meer bezig met de wet- en regelgeving op het gebied van de (digitale) interne markt (waaronder het vrije verkeer van goederen en diensten), het douanebeleid en met de bescherming van de belangen van consumenten.

De Commissie interne markt en consumentenbescherming telt 45 leden die, in samenwerking met de lidstaten en de Europese Commissie i, zich bezighouden met de toepasbaarheid van regelgeving op het gebied van de gemeenschappelijke interne markt. Ook ziet zij toe op de tijdige toepassing van wet- en regelgeving.

3.

Meer over...