Besluit 2020/462 - Standpunt in het associatiecomité EU-Marokko betreffende de uitwisseling van informatie met het oog op de effectbeoordeling van de overeenkomst over de wijziging van die overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 31 maart 2020 gepubliceerd en is op 20 februari 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/462 van de Raad van 20 februari 2020 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het associatiecomité dat is ingesteld bij de Euromediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, betreffende de uitwisseling van informatie met het oog op de effectbeoordeling van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling over de wijziging van die overeenkomst

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/462 of 20 February 2020 establishing the position to be adopted on behalf of the European Union within the Association Committee set up by the Euro-Mediterranean Agreement establishing an association between the European Communities and their Member States, of the one part, and the Kingdom of Morocco, of the other part, concerning the exchange of information for the purpose of evaluating the impact of the Agreement in the form of an Exchange of Letters on the amendment of the Euro-Mediterranean Agreement
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/462
Origineel voorstel COM(2019)432 NLEN
Celex-nummer i 32020D0462

3.

Key dates

Document 20-02-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 31-03-2020; PB L 99 p. 13-17
Inwerkingtreding 20-02-2020; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

31.3.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 99/13

 

BESLUIT (EU) 2020/462 VAN DE RAAD

van 20 februari 2020

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het associatiecomité dat is ingesteld bij de Euromediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, betreffende de uitwisseling van informatie met het oog op de effectbeoordeling van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling over de wijziging van die overeenkomst

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 3, eerste alinea, en lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt,

 

(1)

De Euromediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds (1) (hierna “de associatieovereenkomst” genoemd), is namens de Unie gesloten bij Besluit 2000/204/EG, EGKS van de Raad en de Commissie (2), en is op 1 maart 2000 in werking getreden.

 

(2)

Bij Besluit (EU) 2019/217 van de Raad (3) hechtte de Raad zijn goedkeuring aan de sluiting van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Marokko over de wijziging van de Protocollen 1 en 4 van de associatieovereenkomst (4) (hierna : de wijzigingsovereenkomst” genoemd), die ertoe strekt de tariefpreferenties waarin de associatieovereenkomst voorziet, uit te breiden tot producten van oorsprong uit de Westelijke Sahara.

 

(3)

Overeenkomstig artikel 81 van de associatieovereenkomst is een associatiecomité ingesteld dat belast is met het beheer van de associatieovereenkomst. Op grond van artikel 83, lid 1, van die associatieovereenkomst heeft het associatiecomité de bevoegdheid besluiten te nemen met het oog op het beheer van de associatieovereenkomst en op beleidsterreinen waarop de Raad bevoegdheden aan het associatiecomité heeft gedelegeerd.

 

(4)

Uiterlijk twee maanden na de inwerkingtreding van de wijzigingsovereenkomst dient het associatiecomité een besluit vast te stellen betreffende de modaliteiten voor de effectbeoordeling van deze overeenkomst, in het bijzonder van het effect op de duurzame ontwikkeling, met name wat betreft de voordelen voor de betrokken bevolking en de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen in de Westelijke Sahara.

 

(5)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het associatiecomité moet worden ingenomen, aangezien het beoogde besluit voor de Unie bindend zal zijn.

 

(6)

Teneinde een follow-up van de gevolgen van deze wijzigingsovereenkomst voor de betrokken bevolking en voor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in de betreffende gebieden te verzekeren, voorziet de wijzigingsovereenkomst uitdrukkelijk in een passend kader en een passende procedure aan de hand waarvan de partijen via regelmatige informatie-uitwisselingen de gevolgen van deze overeenkomst tijdens de tenuitvoerlegging ervan kunnen beoordelen. De Unie en het Koninkrijk Marokko zijn overeengekomen om minstens eenmaal per jaar onderling informatie uit te wisselen in het kader van het associatiecomité . Het is derhalve passend de specifieke modaliteiten voor deze evaluatie vast te stellen, teneinde deze te laten goedkeuren door het associatiecomité.

 

(7)

Het voorwerp van de uitwisseling van informatie stemt overeen met het voorwerp van het verslag van 11 juni 2018 dat de diensten van de Commissie gezamenlijk hebben opgesteld met de Europese Dienst voor extern optreden over de voordelen voor de bevolking van de Westelijke Sahara en over de raadpleging van die...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.