Gezamenlijke EU-respons is noodzakelijk om uit de crisis te komen zegt Sassoli

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 23 april 2020.

Verklaring van de voorzitter van het Europees Parlement i David Sassoli i na afloop van zijn zijn toespraak bij de Europese Raad i

"Alle Europese regeringen en instellingen staan onder druk. Het is uitgesloten om de noodzakelijke maatregelen niet te nemen, we hebben een gedeelde verantwoordelijkheid voor een snelle respons.

"We moeten alle beschikbare instrumenten gebruiken, met name voor het herstelplan. We moeten het herstel van onze economieën ondersteunen, onze verworvenheden beschermen en tegelijkertijd de werkgelegenheid en de groei weer op gang brengen.

Dit moeten we samen doen. Niemand kan het alleen. We hebben een nieuw Marshallplan nodig, maar dit keer gefinancierd door Europa. Dat brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee, want we moeten het samen en in een geest van sterke solidariteit doen.

"In mijn toespraak van vandaag heb ik de staatshoofden en regeringsleiders uitgelegd dat we met een concreet Europees antwoord uit deze crisis moeten komen. Europa moet sterker en meer solidair worden. Een Europa waarin de krachten worden gedeeld. Dit is met name belangrijk voor de landen die het zich niet kunnen veroorloven om de wederopbouw van hun economieën met verdere tekorten te financieren.

"Wij zijn een groot voorstander van herstelobligaties als instrument om deze wederopbouw te financieren. We hebben al ambitieuze voorstellen gedaan, maar ik denk dat de leiders vandaag nog ambitieuzer zullen moeten zijn".