Coronavirus: rescEU levert maskers aan Spanje, Italië en Kroatië

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op zaterdag 2 mei 2020.

Na de levering van vorige week aan Italië krijgen dit weekend Spanje, Italië en Kroatië nieuwe partijen FFP2-beschermingsmaskers uit de rescEU-reserve - de eerste gemeenschappelijke Europese medische voorraad, die vorige maand is opgezet om landen te helpen in hun strijd tegen het coronavirus.

“We werken 24 uur per dag aan de opbouw van de rescEU-reserve van medische uitrusting. We hebben al een voorraad maskers aangelegd. Spanje, Italië en Kroatië zullen als eerste maskers ontvangen, maar andere leveringen zullen volgen. Ik dank Roemenië en Duitsland, die als eerste lidstaten het beheer van medische rescEU-capaciteit op zich nemen,” aldus Europees commissaris voor Crisisbeheer, Janez Lenarčič.

De steun van vandaag komt bovenop de medische EU-teams, maskers en ontsmettingsmiddelen die al waren gemobiliseerd via het EU-mechanisme voor civiele bescherming en bilaterale aanbiedingen van lidstaten.

Roemenië en Duitsland zijn de eerste lidstaten die de rescEU-reserve beheren, en zijn daarom verantwoordelijk voor de aankoop van de uitrusting, terwijl de Commissie 100 % van de goederen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, financiert.

In totaal zijn nu al 330 000 maskers geleverd aan Italië, Spanje en Kroatië. Er zullen nog meer leveringen volgen.

Achtergrondinformatie

Hoe werkt de rescEU-capaciteit?

Het Europese Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties coördineert de verdeling van de middelen om ervoor te zorgen dat ze terechtkomen waar ze het meest nodig zijn. In dit geval zijn Spanje, Italië en Kroatië geselecteerd op basis van de behoeften die deze landen kenbaar hebben gemaakt in hun verzoek om bijstand van het EU-mechanisme voor civiele bescherming.

De strategische medische capaciteit maakt deel uit van de ruimere rescEU-reserve, die onder andere blusvliegtuigen en capaciteit voor medische evacuatie omvat. De rescEU-reserve is het laatste redmiddel van het EU-mechanisme voor civiele bescherming, dat kan worden geactiveerd voor alle soorten door de mens of de natuur veroorzaakte rampen. De EU-lidstaten, het Verenigd Koninkrijk (tijdens de overgangsperiode), IJsland, Noorwegen, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro en Turkije nemen deel aan het EU-mechanisme voor civiele bescherming.

Meer informatie

Factsheet (EN): EU‑mechanisme voor civiele bescherming