Sassoli aan EU-instellingen: "Wees ambitieus ten aanzien van EU-herstelplan".

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 6 mei 2020.

Verklaring van de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli over het EU-herstelplan dat in de volgende EU-meerjarenbegroting zal worden verankerd.

"De tijd is gekomen om moed en ambitie te tonen ten aanzien van maatregelen die door de EU-begroting worden gefinancierd.

Het Parlement moet samen met de andere instellingen een belangrijke rol spelen in het proces om van de EU-begroting het best mogelijke instrument ten dienste van de Europese economie en de Europeanen te maken. Er moet dringend een akkoord worden gevonden over het herstelplan en de volgende EU-meerjarenbegroting.

De Europarlementariërs hadden vóórdat de coronacrisis uitbrak zeer ambitieuze doelstellingen geformuleerd. Het is nu niet het moment om onze ambities te verlagen en genoegen te nemen met een herstelpakket en een begroting die niet opgewassen zijn tegen de uitdagingen die ons te wachten staan.

Het herstelpakket moet omvangrijk zijn en een toegevoegde waarde hebben, en moet ingebed zijn in een sterk MFK. We mogen onze langetermijninvesteringen en strategische doelstellingen niet uit het oog verliezen. De crisis heeft de verschillen tussen de Europese regio's vergroot en het herstelplan moet helpen deze situatie aan te pakken.

Onze lidstaten, bedrijven en getroffen werknemers hebben de middelen nù nodig. De tijd dringt.

Het Parlement moet als begrotingsautoriteit worden betrokken bij het opstellen van het herstelplan. We zullen ook kritisch kijken naar het herziene voorstel voor het MFK en we herhalen ons standpunt dat er een noodplan moet worden opgesteld.

De Parlementsleden moeten volledige zeggenschap hebben over waar het geld in wordt geïnvesteerd, aangezien zij de burgers en het algemeen belang vertegenwoordigen. Het Parlement heeft van meet af aan laten zien dat het de MFK-voorstellen niet klakkeloos goedkeurt.

De door de Commissie aangekondigde verhoging van de eigen middelen is positief, maar zo'n verhoging moet structureel zijn en gepaard gaan met nieuwe categorieën eigen middelen. Dit blijft een voorwaarde voor een akkoord over het MFK.

Heel Europa wordt getroffen door de coronacrisis. Wij, als Europese leiders, moeten de uitdaging durven aan te gaan. We moeten de meest kwetsbaren onder ons beschermen.

Meer dan ooit moet Europa daadkrachtig optreden en zich inzetten voor alle Europeanen die in deze crisistijd naar ons kijken".

Noot voor de redactie

Het Europees Parlement zal volgende week in de plenaire vergadering stemmen over een resolutie over een Europees herstelplan.

Het meerjarig financieel kader (MFK) voor de jaren 2021-2027 zal de kern van deze resolutie vormen. Het EP zal erop aandringen dat de rol van het Parlement wordt gegarandeerd met het oog op democratische controle, transparantie en verantwoordingsplicht.

Het Parlement zal volgende week ook stemmen over een wetgevend initiatiefverslag waarin een noodplan voor het MFK wordt voorgesteld.

Zodra de Commissie de nieuwe voorstellen heeft gepresenteerd zal het Europees Parlement snel reageren en het onderhandelingsmandaat in de plenaire vergadering van juni vaststellen.