Het Westen moet actief reageren op Chinees misbruik coronacrisis

Met dank overgenomen van SGP-jongeren (SGPJ) i, gepubliceerd op maandag 11 mei 2020.

statement 16:15 - 11 mei 2020

De coronacrisis zet de wereld op zijn kop. China grijpt deze tijd aan om de wereldwijde verhoudingen naar zijn hand te zetten en om zodoende als supermacht uit deze crisis te komen. Terwijl in Europa en de VS nu voorzichtig over een afbouw van de maatregelen wordt gedacht, heeft China de lock-down al ruim een maand geleden opgeheven. China gebruikt deze voorsprong om een geniepige buitenlandpolitiek te voeren in een periode waarbij het westen vooral met zichzelf bezig is. De SGP-jongeren maakt zich hier zorgen over en roept het kabinet op om gepaste maatregelen te nemen op nationaal en internationaal niveau.

Harde ambities

China heeft keiharde ambities. In 2025 moet het land dominant zijn in de hightech industrie en voor 2049 moet het land het machtigste ter wereld zijn. Ondertussen werkt China hard aan de Nieuwe Zijderoute, een moderne vorm van kolonialisme om landen over de hele wereld aan zich te binden. Door de chaos en onzekerheid van de coronapandemie komen deze plannen in een stroomversnelling.

Mondkapjes ruilen voor invloed

In arme landen duiken Chinese vliegtuigen vol artsen en mondkapjes op. De boodschap is: ‘de VS en Europa kunnen jullie niet helpen, maar wij wel’. Het gaat vaak om kwetsbare landen zoals Venezuela, Mexico en Cambodja. Deze hulp is echter niet gratis, in ruil voor de hulp krijgt China meer invloed in deze landen. Dit levert China veel op zoals het in handen krijgen van natuurlijke hulpbronnen of het bouwen van militaire basissen.

Kritische landen onder druk gezet

Ook in EU-lidstaten biedt China hulp aan de getroffen landen. Naast zwaar getroffen landen zoals Spanje en Italië heeft China de voorkeur voor lidstaten zoals Hongarije en Griekenland. Dit zijn immers landen waarmee China nauwe banden heeft door het Zijderouteproject. Tegelijkertijd wordt de Europese Commissie door Chinese diplomaten onder druk gezet om een rapport over nepnieuws vanuit de Chinese overheid over de corona uitbraak af te zwakken. Toen Australië opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het virus, dreigde de Chinese ambassadeur in dat land prompt met een economische boycot. Duidelijk is: waar de Chinese invloed toeneemt, nemen vrijheid en democratische waarden af.

Machtspolitiek in crisistijd

Nu de politieke leiders van het Westen en de media even met wat anders bezig zijn, ziet China ook kans om op andere terreinen snel hun slag te slaan. In Hongkong worden oppositieleiders opgepakt en het stadsbestuur vervangen door een bestuur dat klakkeloos de bevelen van het communistische regime opvolgt. Eind april besloot China de naam van veel eilandjes, riffen en troggen in de Zuid-Chinese Zee te veranderen. China claimt deze eilanden als grondgebied, maar dat is in strijd met het internationale recht. De naamsverandering werd begeleid door grootschalige oefeningen van de Chinese marine die onrust veroorzaakten in Taiwan en de Filipijnen. Dit is niet zonder reden, want door gevallen van corona op Amerikaanse vliegdekschepen in de regio is China momenteel alleenheerser in het gebied. Ook in Nederland gebruikt China de coronacrisis om invloed te winnen. Zo probeert het Nederlandse bedrijven in onder meer de scheepsbouw in handen te krijgen. De Nederlandse innovatie en kennis is immers hard nodig om van China het machtigste land ter wereld te maken. Het is cruciaal dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om dit te voorkomen.

Niet lijdzaam toezien

China is een land dat onze waarden niet deelt. SGP-jongeren maakt zich daarom zorgen over het gedrag van China tijdens de coronacrisis. 75 Jaar na de bevrijding kunnen wij niet lijdzaam toezien hoe een land met minachting voor vrijheid en democratie uitgroeit tot een nieuwe wereldmacht.