Videoconferentie van de ministers van Landbouw en Visserij, 13 mei 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 13 mei 2020.

Infographic - COVID-19: EU-steun voor landbouw en visserij

Deze infographic geeft een overzicht van de steun die de EU tijdens de COVID-19-crisis biedt aan de landbouw en visserij. Zie volledige infographic

Voornaamste resultaten

Landbouw

De ministers hebben van gedachten gewisseld over de doeltreffend­heid van de EU-maatregelen om de gevolgen van de uitbraak van COVID-19 voor de landbouw op te vangen.

Zij maakten de balans op van de situatie en van de verschillende acties die de Europese Commissie heeft ondernomen voor het verkeer van seizoens­arbeiders, de invoering van "green lanes" en de mogelijkheid voor lidstaten om hogere voorschotten, meer staatssteun en steun voor particuliere opslag te verstrekken. De ministers verwelkomden deze stappen en benadrukten dat er verdere maatregelen nodig zijn. Zij wezen op verschillende andere sectoren die steun nodig hebben, zoals de sectoren zuivel, kalfsvlees, rundvlees, pluimvee en wijn, en vroegen om een uitbreiding van de steunregelingen voor particuliere opslag. Veel ministers drongen ook aan op een robuuste begroting voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020.

Voorts werd er gesproken over lopende wetgevings­voorstellen, zoals een voorstel om Verordening (EG) nr. 1305/2013 te wijzigen met het oog op het verschaffen van liquiditeit, om zo de continuïteit te waarborgen van de landbouwactiviteiten en de activiteiten van kleine ondernemingen die betrokken zijn bij de verwerking, de afzet en/of de ontwikkeling van landbouw­producten.

Voorstel voor een verordening tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1305/2013

Visserij

In het licht van de COVID-19-crisis hebben de ministers de ontwikkelingen in de visserij- en de aquacultuursector sinds hun laatste informele bijeenkomst besproken. Zij verstrekten ook informatie over de uitvoering van de lopende programma's van het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij (EFMZV) en bespraken de verordening tot wijziging van de EFMZV-verordening en de verordening houdende een gemeenschappelijke ordening van de markten, die beide onlangs aangenomen zijn.

Verordening (EU) 2020/560

Aan het eind van de zitting bracht het Kroatische voorzitterschap een persmededeling uit.

Resultaten van de videoconferentie van de ministers van Landbouw en Visserij (website Kroatisch voorzitterschap, 13 mei 2020)

Uitbraak coronavirus (COVID-19) en EU-respons (achtergrond­informatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-AGRI-13052020

13 mei 2020

13:00

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers