Iedereen, waar ook ter wereld, moet zichzelf kunnen zijn

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op zondag 17 mei 2020.

Vandaag is het IDAHOT - de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Op IDAHOT vragen organisaties internationaal aandacht voor haat op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken. Dit is helaas nog steeds nodig, want de veelkleurigheid van de samenleving staat nog altijd onder druk.

In Amsterdam worden stellen van hetzelfde geslacht in elkaar geslagen, in Polen lukt het maar niet om de LGBTI-free zones af te schaffen en ook in Zuid-Europa is discriminatie en haat een veelvoorkomend verschijnsel.

Deze week kwam de Rainbow Index van Ilgaeurope weer uit. De jaarlijkse index rangschikt de 49 Europese landen op hun LHBTI+-wetten en -beleid. Ook dit jaar is de conclusie zorgwekkend. Gecombineerd met de COVID-19-pandemie, die onevenredig veel gevolgen heeft voor de meest kwetsbaren en door sommige regeringen wordt gebruikt als excuus om hun agenda door te drukken om de mensenrechten in te perken, laat dit rapport zien dat we staan voor een make-or-break-moment voor de LGBTI-gelijkheid in Europa. Enkele conclusies:

  • In 49% van de landen is er geen positieve verandering opgetreden.
  • Voor het tweede jaar op rij gaan landen achteruit op de Rainbow Index, omdat de bestaande bescherming verdwijnt.
  • Regressie is het meest zichtbaar in landen waar de rechtstaat wordt uitgehold: LHBTI+-mensenrechtenverdedigers lopen steeds meer risico en autoriteiten nemen actieve maatregelen om maatschappelijke organisaties te ondermijnen.
  • Nederland is buiten de top 10 gevallen.

Deze cijfers laten een duidelijke trend zien, maar wat betekent het nou echt voor Europeanen en wat is hún wens? Deze inspirerende portretten bevatten angsten, wensen en hoop van allerlei Europeanen, homo, bi, lesbisch, hetero, jong en oud.

Ze laten één ding duidelijk zien: het is tijd om gelijkheid en inclusie op alle gebieden prioriteit te geven. Iedereen, waar ook ter wereld, moet zichzelf kunnen zijn.