Mondkapjes-soap

Met dank overgenomen van J.W.M. (John) Kerstens i, gepubliceerd op dinsdag 19 mei 2020.

Uit een nieuw onderzoek van de FNV bleek vanochtend dat veel zorgverleners tot op de dag van vandaag nog vaak onvoldoende beschermd hun werk doen. Moeten doen.

Nadat de Tweede Kamer daar diverse keren op had aangedrongen, meldde het kabinet een tijdje geleden met de nodige tamtam dat zorgverleners zélf het beste kunnen bepalen wanneer zij bijvoorbeeld een mondkapje nodig hebben. De mening van de professional zou zo in de plaats komen van de vaak wat vage richtlijnen van het RIVM. Richtlijnen die volgens veel zorgverleners eerder zijn ingegeven door het gebrek aan beschermingsmiddelen dan door wat medisch verantwoord is.

De mening van de professional zou zo in de plaats komen van de vaak wat vage richtlijnen van het RIVM

Goed nieuws, zou je denken. Maar In de praktijk komt er van die centrale rol van de zorgprofessional vaak nog maar weinig terecht. Met name in verpleeghuizen en in de thuiszorg (waar zes op de tien medewerkers nog steeds regelmatig onbeschermd aan het werk moeten), maar ook in ziekenhuizen (een op drie) en bijvoorbeeld de gehandicapten- en kraamzorg.

Dat zijn echt schokkende cijfers. Zorgverleners moeten hun werk veilig kunnen doen. Zonder zelf besmet te raken en zonder op hun beurt weer anderen te besmetten. Het is kwalijk dat een en ander tot op de van vandaag nog niet in orde is. De zoveelste gebroken belofte van het kabinet. Veel zorgverleners maken zich bovendien zorgen dat de schaarste aan beschermingsmiddelen (als vanaf 1 juni bijvoorbeeld iedereen in bus, tram of trein een mondkapje moet dragen) eerder groter dan kleiner wordt. En daarmee de risico’s die zij lopen. De belachelijke redenering van het kabinet dat reizigers in het openbaar vervoer straks alleen met onveilige mondkapjes mogen reizen, doet daar niets aan af.

Zorgverleners moeten hun werk veilig kunnen doen. Zonder zelf besmet te raken en zonder op hun beurt weer anderen te besmetten

Tenslotte blijkt ook het bestellen van mondkapjes tot veel gedoe te leiden. Te vaak zijn ze ondeugdelijk, zo kwam afgelopen weekend weer in het nieuws. Zo zouden al miljoenen mondkapjes zijn afgekeurd. De kritische Kamervragen die ik inmiddels dik een maand geleden daarover al stelde, zijn tot op de dag van vandaag overigens nog niet beantwoord.