Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 19 mei 2020.

Voornaamste resultaten

De ministers hebben van gedachten gewisseld over de gevolgen van de uitbraak van COVID-19 voor jongeren en jongerenorganisaties. Zij bespraken met name de beperkte mobiliteit, verminderde participatie van jongeren in besluitvormingsprocessen, beperkte toegang tot verschillende diensten en werkgelegenheidskansen, de behoefte aan meer gebruik van digitale instrumenten, alsook de uitdagingen bij de uitvoering van Erasmus+ en activiteiten van het Europees Solidariteitskorps.

Vesna Bedeković, minister van Demografie, Gezinszaken, Jeugdzaken en Sociaal Beleid van Kroatië

Kroatië heeft in het kader van zijn prioriteiten als voorzitter bijzondere aandacht besteed aan jongeren. Ik ben ervan overtuigd dat jongeren in deze moeilijke tijden een belangrijke rol kunnen spelen bij het beperken van de risico’s. Deze crisis kan worden omgebogen in een uitdaging en zo jongeren de kans bieden om hun creativiteit, enthousiasme, inzet en innovatieve ideeën bij te dragen.

Vesna Bedeković, minister van Demografie, Gezinszaken, Jeugdzaken en Sociaal Beleid van Kroatië

De gedachtewisseling richtte zich op de volgende vragen:

Wat is de weerslag van COVID-19 op de toegang van jongeren tot diensten (met inbegrip van gezondheidszorg en counseling), digitale instrumenten, jongerenparticipatie en werkgelegenheid?

Welke maatregelen kunnen er op nationaal en EU-niveau worden genomen ter ondersteuning van de jongeren­sector in gebieden die door de COVID-19-pandemie zijn getroffen?

De ministers formuleerden verschillende maatregelen om jongeren te helpen omgaan met de gevolgen van de pandemie, met name:

meer flexibiliteit bij de uitvoering van de EU-programma's Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps

beleidsmaatregelen voor de jeugd opnemen in EU-herstelinitiatieven

steun verlenen aan meer kwetsbare groepen, zoals jongeren uit achterstandsgroepen of jongeren die in afgelegen en landelijke gebieden wonen

voorzien in mogelijkheden voor activiteiten tijdens de zomervakantie, zoals deelname aan zomerkampen

Het Kroatische voorzitterschap bedankte de lidstaten omdat zij de conclusies van de Raad over meer kansen voor jongeren in landelijke en afgelegen gebieden mee hielpen afronden. Deze conclusies zullen via een schriftelijke procedure worden aangenomen.

Resultaten van de videoconferentie van de ministers van Cultuur (website Kroatisch voorzitter­schap, 19 mei 2020)

Uitbraak coronavirus (COVID-19) en EU-respons (achtergrond­informatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-MY-19052020

19 mei 2020