Besluit 2020/679 - Standpunt EU in het Gemengd Comité voor de CETA dat is ingesteld in het kader van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada en de EU wat betreft de vaststelling van een besluit over de procedure voor het geven van uitleggingen overeenkomstig artikel 8.31, lid 3, en artikel 8.44, lid 3, onder a), van de CETA, als een bijlage bij zijn reglement van orde

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 25 mei 2020 gepubliceerd.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/679 van de Raad van 18 mei 2020 over het namens de Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité voor de CETA dat is ingesteld in het kader van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds, wat betreft de vaststelling van een besluit over de procedure voor het geven van uitleggingen overeenkomstig artikel 8.31, lid 3, en artikel 8.44, lid 3, onder a), van de CETA, als een bijlage bij zijn reglement van orde

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/679 of 18 May 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union in the CETA Joint Committee established under the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) between Canada, of the one part, and the European Union and its Member States, of the other part, as regards the adoption of a decision on the procedure for the adoption of interpretations in accordance with Articles 8.31.3 and 8.44.3(a) of CETA as an Annex to its Rules of Procedure
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/679
Origineel voorstel COM(2019)458 NLEN
Celex-nummer i 32020D0679

3.

Key dates

Document 18-05-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 25-05-2020; PB L 161 p. 3-4
Inwerkingtreding 01-01-1001; in werking zie art 2 en 22017A0114(01)
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

25.5.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 161/3

 

BESLUIT (EU) 2020/679 VAN DE RAAD

van 18 mei 2020

over het namens de Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité voor de CETA dat is ingesteld in het kader van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds, wat betreft de vaststelling van een besluit over de procedure voor het geven van uitleggingen overeenkomstig artikel 8.31, lid 3, en artikel 8.44, lid 3, onder a), van de CETA, als een bijlage bij zijn reglement van orde

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in combinatie met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Besluit (EU) 2017/37 van de Raad (1) voorziet in de ondertekening namens de Europese Unie van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (2) (“de overeenkomst”). De overeenkomst is op 30 oktober 2016 ondertekend.

 

(2)

Besluit (EU) 2017/38 van de Raad (3) voorziet in de voorlopige toepassing van delen van de overeenkomst, met inbegrip van de oprichting van het Gemengd Comité voor de CETA en het Comité voor diensten en investeringen. De overeenkomst wordt sinds 21 september 2017 voorlopig toegepast.

 

(3)

Krachtens artikel 26.3, lid 1, van de overeenkomst moet het Gemengd Comité voor de CETA bevoegd zijn om met het oog op het bereiken van de doelstellingen van de overeenkomst besluiten te nemen ten aanzien van alle in de overeenkomst daartoe aangewezen aangelegenheden.

 

(4)

Krachtens artikel 26.3, lid 2, van de overeenkomst moeten de besluiten van het Gemengd Comité voor de CETA bindend zijn voor de partijen, onder voorbehoud dat aan de nodige interne voorschriften en procedures wordt voldaan, en moeten zij door de partijen worden uitgevoerd.

 

(5)

Overeenkomstig artikel 26.1, lid 4, onder d), van de overeenkomst stelt het Gemengd Comité voor de CETA zijn eigen reglement van orde vast.

 

(6)

Overeenkomstig artikel 26.2, lid 1, onder b), van de overeenkomst is het Comité voor diensten en investeringen een van de bij de overeenkomst ingestelde gespecialiseerde comités.

 

(7)

Overeenkomstig artikel 26.2, lid 4, van de overeenkomst stellen de gespecialiseerde comités hun eigen reglement van orde vast en wijzigen zij dit als zij dat nodig achten.

 

(8)

In artikel 14, lid 4, van het reglement van orde van het Gemengd Comité voor de CETA, zoals vastgelegd in Besluit 001/2018 van het Gemengd Comité voor de CETA van 26 september 2018 is bepaald dat het reglement van orde van overeenkomstige toepassing is op de gespecialiseerde comités en andere organen die krachtens de overeenkomst zijn opgericht, tenzij anders wordt besloten door elk gespecialiseerd comité overeenkomstig artikel 26.2, lid 4, van de overeenkomst.

 

(9)

Overeenkomstig artikel 8.31, lid 3, en artikel 8.44, lid 3, onder a), van de overeenkomst kan het Comité voor diensten en investeringen, wanneer ernstige bezorgdheid ontstaat over uitleggingskwesties die gevolgen voor investeringen kunnen hebben, na overleg met de partijen bij de overeenkomst en nadat aan hun respectieve interne voorschriften en procedures is voldaan, het Gemengd Comité voor de CETA aanbevelen uitleggingen van deze overeenkomst te geven. Een door het Gemengd Comité voor de CETA gegeven uitlegging is bindend voor de gerechten die zijn ingesteld krachtens afdeling F (Beslechting van investeringsgeschillen tussen investeerders en staten) van hoofdstuk acht (Investeringen) van de overeenkomst. Het Gemengd Comité voor de CETA kan beslissen dat een uitlegging met...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.