Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 8 juni 2020.

Voornaamste resultaten

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De Europese Unie neemt het voortouw in de zoektocht naar wereldwijde oplossingen voor de coronacrisis. Wij zijn er voor onze partners. Nu is het tijd om het pakket Team Europa snel te realiseren.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking hebben via videoconferentie een informele bijeenkomst gehouden over de vooruitgang bij de uitvoering van het pakket Team Europa, dat op 8 april 2020 van start is gegaan om de partnerlanden te ondersteunen bij de bestrijding van de COVID-19-pandemie en de sociaal-economische gevolgen daarvan.

De ministers waren ingenomen met de aankondiging dat het pakket Team Europa nu bijna € 36 miljard omvat, waaronder bijdragen van de Europese Commissie, de EU-lidstaten, de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Deze middelen zullen worden gebruikt om de partnerlanden van de EU te ondersteunen bij het aanpakken van de pandemie, met bijzondere aandacht voor: versterking van de gezondheidsstelsels, bevordering van het sociaal-economisch herstel, de doorstroming van goederen en investeringen in onderzoek naar behandelingen en vaccins.

Tijdens de bespreking werd ook de aanneming door de Raad bevestigd van conclusies betreffende de wereldwijde respons van Team Europa op COVID-19.

Voorafgaand aan de bespreking informeerde de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, de ministers over de rol die de WHO tijdens de COVID-19-pandemie heeft gespeeld bij het waarborgen van wereldwijde coördinatie en bijstand aan de meest kwetsbare landen.

Wereldwijde respons van Team Europa op COVID-19: Raad verwelkomt vrijmaking van bijna € 36 miljard en keurt conclusies goed (persmededeling, 8 juni 2020)

Videoconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken (Ontwikkeling), 8 april 2020

Coronavirus: Europese Unie lanceert pakket "Team Europa" voor ondersteuning partnerlanden met meer dan € 20 miljard

De ministers werden bijgepraat over de stand van de onderhandelingen voor een nieuw EU-ACS-partnerschap na 2020.

Ze werden ook worden geïnformeerd over de toekomstige financiële architectuur voor duurzame ontwikkeling en nabuurschap, die door de Europese Commissie was voorgesteld in de context van het volgende meerjarig financieel kader.

Tijdlijn: naar een nieuw EU-ACS-partnerschap na 2020

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-FAM-080620

Brussel

8 juni 2020