Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 juni 2020.

De ministers bespraken hoe innovatie in de energie­sector Europa's economisch herstel een impuls kan geven.

Voornaamste resultaten

De EU‑energieministers hebben van gedachten gewisseld over het economisch herstel na de COVID‑19-crisis en over de Europese Green Deal, en richtten zich daarbij vooral op innovatieve energie­oplossingen.

De ministers werd verzocht aan te geven:

welke investeringen in energietechnologie zij voorzien voor de komende 2 jaar en in het kader van het herstel, om de doelstellingen voor 2030 en de energietransitie te kunnen verwezenlijken

welke uitdagingen zij in de herstel­periode verwachten, in brede zin maar vooral waar het gaat om de instrumenten van het herstel­pakket die de energie­investeringen en innovatie moeten ondersteunen.

Tomislav Ćorić, minister van Milieu en Energie van Kroatië

De corona­crisis heeft laten zien hoe snel innovatie, als daar een duidelijke behoefte aan bestaat, onderdeel wordt van ons dagelijks leven. Ik ben van mening dat de beschikbare innovatieve technologie in de energiesector, met hernieuw­bare energie, energie­opslag, slimme gebouwen en elektro­mobiliteit, ook zo'n sprong kan maken, onze economieën kan doen opleven en lokale bedrijven kan ondersteunen.

Tomislav Ćorić, minister van Milieu en Energie van Kroatië

De ministers waren het erover eens dat innovatieve energie­technologieën, zoals slimme energie­netten, waterstof (vooral uit hernieuwbare bronnen) en hernieuwbare offshore- en onshore-energie, van groot belang zijn voor de werk­gelegenheid, het concurrentie­vermogen en de decarbonisatie. Bij het economisch herstel in bredere zin zullen investeringen in de renovatie van gebouwen een sleutelrol spelen. De ministers zeiden in dit verband uit te zien naar de renovatiegolf­strategie van de Commissie.

Verscheidene ministers benadrukten het belang van technologieën voor slimme sector­integratie, met name waterstof, en zeiden uit te kijken naar de strategieën van de Commissie op dit gebied.

Een aantal ministers wees erop dat een groot deel van de extra investerings­behoeften in verband met energie, klimaat en transport al is opgenomen in de nationale energie- en klimaatplannen van de lidstaten. Zij stelden voor dat ten behoeve van het economisch herstel aan sommige van deze energie­gerelateerde investeringen voorrang kan worden gegeven.

Het Kroatisch voorzitterschap hecht bijzonder belang aan het versterken van de steun voor schone energie-eilanden. Minister Ćorić bedankte de ministers voor hun bijdragen van de afgelopen maanden bij de voorbereiding van het memorandum van Split.

Onder het agendapunt "diversen" gaf de Europese Commissie de ministers een update over de stand van de nationale energie- en klimaatplannen en over haar herziene werkprogramma. Litouwen informeerde de ministers over de uitvoering van de aanbevelingen inzake nucleaire veiligheid uit het EU‑verslag over de collegiale toetsing van de stress­tests van de Belarussische kerncentrale.

Tot slot presenteerde het aantredende Duitse voorzitterschap zijn werkprogramma voor energie voor de tweede helft van 2020.

De zitting werd voorgezeten door Tomislav Ćorić, minister van Milieu en Energie van Kroatië. De Commissie werd vertegenwoordigd door commissaris Kadri Simson.

Videoconferentie van de ministers van Energie, 15 juni - persconferentie

COVID-19-pandemie (coronavirus) (achtergrond­informatie) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Europese Green Deal (achtergrond­informatie)

Europese Green Deal

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-TTE-150620

15 juni 2020

09:30

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN