Besluit 2020/963 - Sluiting van een protocol tot wijziging van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst met Marokko in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 6 juli 2020 gepubliceerd en is op 26 juni 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/963 van de Raad van 26 juni 2020 inzake de sluiting van een protocol tot wijziging van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, teneinde rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/963 of 26 June 2020 on the conclusion of a Protocol amending the Euro-Mediterranean Aviation Agreement between the European Community and its Member States, of the one part, and the Kingdom of Morocco, of the other part, to take account of the accession to the European Union of the Republic of Bulgaria and Romania
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/963
Origineel voorstel COM(2007)495 NLEN
Celex-nummer i 32020D0963

3.

Key dates

Document 26-06-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 06-07-2020; PB L 214 p. 1-2
Inwerkingtreding 26-06-2020; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.7.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 214/1

 

BESLUIT (EU) 2020/963 VAN DE RAAD

van 26 juni 2020

inzake de sluiting van een protocol tot wijziging van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, teneinde rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 100, lid 2, juncto artikel 218, lid 6, onder a), en artikel 218, lid 8, eerste alinea,

Gelet op de Toetredingsakte van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie, en met name artikel 6, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 5 december 2004 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te voeren over een Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en het Koninkrijk Marokko.

 

(2)

De Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds (2) (“de overeenkomst”), is ondertekend te Brussel op 12 december 2006.

 

(3)

Het Verdrag inzake de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie is op 25 april 2005 ondertekend te Luxemburg en is op 1 januari 2007 in werking getreden.

 

(4)

Om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië, is een protocol tot wijziging van de overeenkomst nodig.

 

(5)

Het protocol is op 18 juni 2012 ondertekend.

 

(6)

Ingevolge de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 is de Europese Unie in de plaats getreden van de Europese Gemeenschap, waarvan zij de opvolgster is.

 

(7)

Het protocol dient te worden goedgekeurd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Teneinde rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie, wordt het protocol tot wijziging van de Euromediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds (“het protocol”), namens de Europese Unie en haar lidstaten goedgekeurd (3).

Artikel 2

De voorzitter van de Raad verricht namens de Unie en haar lidstaten de in artikel 4 van het protocol bepaalde kennisgeving (4):

“Ingevolge de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 is de Europese Unie in de plaats getreden van de Europese Gemeenschap, waarvan zij de opvolgster is, en met ingang van die datum neemt zij alle rechten en plichten van de Europese Gemeenschap over. Derhalve dienen alle verwijzingen in de tekst van de overeenkomst en het protocol naar “de Europese Gemeenschap” gelezen te worden als verwijzingen naar “de Europese Unie”.”.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 26 juni 2020.

Voor de Raad

De voorzitter

  • A. 
    METELKO-ZGOMBIĆ
 

  • (1) 
    Goedkeuring van 17 juni 2020 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (4) 
    De datum van inwerkingtreding van het protocol zal door het secretariaat-generaal van de Raad in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt.
 


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.