Verklaring van commissaris Vălean over de definitieve vaststelling van mobiliteitspakket I door het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 9 juli 2020, 8:00.

Mobiliteitspakket I bevat aanzienlijke sociale verbeteringen en daarom ben ik ingenomen met de stemming van het Parlement i.

De Commissie betreurt het dat de nieuwe regels elementen bevatten die mogelijk niet in overeenstemming zijn met de ambities van de Europese Green Deal en de door de Europese Raad i goedgekeurde doelstelling om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

Het gaat om de verplichting om een voertuig om de acht weken te doen terugkeren naar de lidstaat van vestiging en de beperkingen op gecombineerd vervoer. Die maatregelen waren niet opgenomen in de voorstellen die de Commissie op 31 mei 2017 heeft aangenomen en zijn niet onderworpen aan een effectbeoordeling. De verplichte terugkeer van vrachtwagens kan de efficiëntie van het vervoerssysteem schaden en de uitstoot, verontreiniging en congestie onnodig doen stijgen. De beperkingen op het gecombineerd vervoer kunnen een efficiënte bijdrage aan het multimodaal goederenvervoer afzwakken.

Wij beoordelen momenteel het verwachte effect van die twee aspecten op het klimaat, het milieu en de werking van de eengemaakte markt, en wij verzamelen de nodige informatie.

Ik moedig de wegvervoersector en de nationale autoriteiten aan om die werkzaamheden te ondersteunen door gegevens voor de beoordeling te verstrekken.

De conclusies van de studies zullen vóór eind dit jaar klaar zijn. De Commissie zal zo nodig haar recht uitoefenen om vóór de inwerkingtreding van de twee bepalingen een doelgericht wetgevingsvoorstel in te dienen.