Brief regering; Afspraken omtrent valutarisico’s op de Defensiebegroting - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2020

Deze brief is onder nr. 84 toegevoegd aan wetsvoorstel 35300 X - Vaststelling begroting Defensie 2020 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2020; Brief regering; Afspraken omtrent valutarisico’s op de Defensiebegroting
Document­datum 02-07-2020
Publicatie­datum 10-07-2020
Nummer KST35300X84
Kenmerk 35300 X, nr. 84
Commissie(s) Defensie (DEF)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 300 X

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2020

Nr. 84

BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 juli 2020

Tijdens het wetgevingsoverleg over het defensiematerieelbegrotingsfonds (Kamerstuk 35 280, nr. 17) heb ik toegezegd u voor de zomer te informeren over de afspraken over de wijze waarop wordt omgegaan met valutarisico's op de begroting van Defensie. Met deze brief geef ik hier, mede namens de Staatssecretaris, invulling aan.

Valutaschommelingen verstoren het begrotings- en verwervingsproces binnen Defensie. Dit geldt zowel voor mee- en tegenvallers als gevolg van valutaschommelingen. Dit leidt ertoe dat bijvoorbeeld in het ene jaar bezuinigd moet worden als gevolg van tegenvallers in de wisselkoersen en een jaar later er juist sprake kan zijn van meevallers als gevolg van de ontwikkeling van de wisselkoersen. Dit brengt onrust met zich mee in het planproces van de investeringsportefeuille en draagt niet bij aan een voorspelbare begrotingsuitvoering en rust in het begrotingsproces.

Om de verstorende werking van valutaschommelingen op de defensiebegroting op te lossen, heeft het kabinet besloten om een oplossing te vinden voor mee- en tegenvallers als gevolg van valutaontwikkelingen. Hiermee wordt invulling gegeven aan het regeerakkoord waarin is opgenomen dat het kabinet komt met voorstellen voor het vergroten van de voorspelbaarheid en schokbestendigheid van de materieelbegroting, zoals een specifieke prijsindex of een structurele oplossing voor valutaschommelingen.

Bij de voorjaarsbesluitvorming is de afspraak gemaakt dat mee- en tegenvallers als gevolg van valutaontwikkelingen als niet-plafondrelevante mutaties worden verwerkt, deze komen daardoor direct ten gunste of ten laste van het EMU-saldo. Het betreft uitsluitend mutaties die op artikel 6 van de Defensiebegroting worden geboekt, deze uitgaven zijn volgend jaar onderdeel van het defensiematerieelbegrotings-fonds.

kst-35300-X-84 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

De gedetailleerde technische en administratieve verwerking van deze afspraak wordt momenteel in overleg met het Ministerie van Financiën vormgegeven. Daarin komt ook aan de orde of er al dan niet een risicopremie opgenomen wordt. Over de nadere uitwerking van deze afspraak wordt u na het zomerreces geïnformeerd.

De Minister van Defensie,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 300 X, nr. 84 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.