Verklaring van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell en commissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič naar aanleiding van de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp 2020

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 18 augustus 2020.

“In de aanloop naar de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp brengen we hulde aan en komen we op voor alle humanitaire hulpverleners die levens redden en in deze tijd van wereldwijde crisis hulp bieden aan de minderbedeelden onder ons.

Op dit moment, tijdens de coronapandemie, gaan hulpverleners tot het uiterste om hulp te bieden in omstandigheden die nog moeilijker zijn dan anders.

We eren hun moed en gedrevenheid en staan tegelijk stil bij de 125 humanitaire hulpverleners die sinds 2019 zijn vermoord, en de 124 die werden gekidnapt. Het redden van mensenlevens mag nooit mensenlevens kosten.

Het is daarom van essentieel belang dat het internationaal humanitair recht wordt nageleefd om humanitaire hulpverleners en burgers te beschermen. Ook roepen we alle partijen bij conflicten wereldwijd op om geen aanvallen te plegen op civiele infrastructuur zoals scholen en ziekenhuizen.

Er is momenteel een zorgwekkende toename van de humanitaire behoeften, die door de coronapandemie nog wordt versneld. Met dit in het achterhoofd staat de Europese Unie i paraat om de investeringen in humanitaire hulpverlening verder te versterken en te verhogen. De Europese Commissie i zal de komende 7 jaar bijna 10 miljard euro uittrekken voor humanitaire financiering.

We zijn trots op de humanitaire inzet van Europa. Onze hulpverlening komt ten goede aan mensen in meer dan 80 landen, gaande van Libanon tot de Sahel, Afghanistan en Venezuela.

We blijven zolang als nodig steun bieden waar de nood het hoogst is.”

Achtergrondinformatie

De Internationale Dag van de Humanitaire Hulp is ingesteld naar aanleiding van de aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad (Irak) in 2003, waarbij 22 hulpverleners om het leven kwamen.

Met de coronapandemie is het aantal mensen dat humanitaire bijstand nodig heeft, toegenomen. Bovendien worden in conflictgebieden regelmatig burgers gedood of gewond bij gerichte of lukrake aanslagen. Begin 2019 waren ongeveer 70,8 miljoen mensen ontheemd door conflicten, geweld en schendingen van de mensenrechten. Door de klimaatverandering worden mensen nog kwetsbaarder voor humanitaire crises. De acht grootste voedselcrises houden allemaal verband met zowel conflicten als klimaatschokken.

In 2019 heeft de EU bijna 2 miljard euro humanitaire hulp ingezet voor operaties in meer dan 80 landen wereldwijd. Een aanzienlijk deel daarvan werd besteed aan de door crises getroffen bevolking in Syrië en vluchtelingen in buurlanden en -regio's.