Moria vluchtelingenkamp: EP debatteert met Commissie over EU-respons

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 september 2020.

Tijdens een plenair debat op donderdag vanaf 10.30 uur zal het Parlement i bij de EU i en lidstaten aandringen op maatregelen om de humanitaire crisis op het eiland Lesbos aan te pakken

Meer dan 12.000 mensen zijn dakloos na de verwoestende brand die op 8 september uitbrak in het overvolle vluchtelingenkamp Moria, dat een capaciteit heeft voor slechts 2.000 mensen. Een deel van het kamp was sinds enkele dagen in quarantaine geplaatst nadat tientallen gevallen van coronabesmetting waren ontdekt. Daarnaast waren er confrontaties geweest tussen bewoners en politie.

Voorafgaand aan de presentatie van het nieuwe asiel- en migratieplan, volgende week, zullen de leden van het Europees Parlement donderdagochtend met Eurocommissaris Johansson en het Duitse EU-voorzitterschap i over de respons van de EU op de noodsituatie in Moria debatteren. De Europarlementariërs willen dat de Europese Commissie i onder meer de kwestie van de opvang van asielzoekers en de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de lidstaten aanpakt.

U kunt het plenaire debat volgen via EP Live en EbS+.