Coronavirus: Commissie ondertekent tweede contract om toegang tot mogelijk vaccin te verzekeren

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 18 september 2020.

Vandaag is een tweede contract met een farmaceutisch bedrijf in werking getreden na de formele ondertekening van het contract tussen Sanofi-GSK en de Commissie. Het contract biedt alle EU-lidstaten de mogelijkheid om tot 300 miljoen doses van het vaccin van Sanofi-GSK aan te kopen. Bovendien kunnen de lidstaten gereserveerde doses doneren aan lagere- en middeninkomenslanden. Sanofi en GSK zullen ook trachten een aanzienlijk deel van hun vaccinvoorraad tijdig aan lagere- en middeninkomenslanden te leveren door samen te werken met de faciliteit voor wereldwijde toegang tot COVID-19-vaccins (COVID-19 Vaccines Global Access facility, COVAX) - de vaccinpijler van het initiatief tot versnelling van de toegang tot COVID-19-instrumenten (Access to COVID-19 Tools Accelerator, ACT-A).

De Commissie heeft reeds een contract ondertekend met AstraZeneca en blijft soortgelijke overeenkomsten bespreken met andere vaccinfabrikanten (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna en BioNTech), waarmee zij verkennende gesprekken heeft afgerond.

Voorzitter Ursula von der Leyen i: “Met het contract van vandaag met Sanofi-GSK toont de Europese Commissie eens te meer dat zij vastbesloten is te zorgen voor billijke toegang tot veilige, doeltreffende en betaalbare vaccins, niet alleen voor haar de burgers van de Europese Unie, maar ook voor de armste en meest kwetsbare mensen ter wereld. Ook met andere bedrijven worden binnenkort overeenkomsten gesloten. Zo ontstaat een gediversifieerde portefeuille van veelbelovende vaccins, gebaseerd op verschillende soorten technologieën, waardoor onze kansen om een doeltreffende remedie tegen het virus te vinden, worden vergroot.”

Stella Kyriakides i, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: “Nu verschillende landen in Europa na de zomer nieuwe uitbraken ervaren, wordt een veilig, doeltreffend vaccin belangrijker dan ooit om deze pandemie en de verwoestende gevolgen ervan voor onze economieën en samenlevingen te boven te komen. Deze tweede overeenkomst is weer een mijlpaal in onze EU-vaccinstrategie. Vandaag breiden wij onze mogelijkheden uit om ervoor te zorgen dat EU-burgers en burgers overal ter wereld geleidelijk aan hun dagelijks leven kunnen hervatten en zich weer veilig kunnen voelen.”

Het contract van vandaag wordt gefinancierd door het instrument voor noodhulp, dat middelen bestemt voor de samenstelling van een portefeuille van potentiële vaccins met verschillende profielen die door verschillende bedrijven worden geproduceerd.

Sanofi en GSK ontwikkelen momenteel een recombinant vaccin voor COVID-19, waarbij gebruik wordt gemaakt van innovatieve technologie van beide bedrijven. In het geval van Sanofi is dat zijn op S-proteïne gebaseerd COVID-19-antigen, dat middels recombinant-DNA-technologie werd ontwikkeld. Bij GSK gaat het om zijn technologie voor hulpstoffen, die van bijzonder belang is in een pandemische situatie, aangezien zij de vereiste hoeveelheid vaccinproteïne per dosis kan verminderen, waardoor meer vaccindoses kunnen worden geproduceerd en dus meer mensen kunnen worden beschermd. De combinatie van een proteïnehoudend antigen en een hulpstof is gangbaar en wordt gebruikt in een aantal vaccins die vandaag de dag beschikbaar zijn om de immuunrespons te verbeteren. Door die combinatie vergroot de kans op een doeltreffend vaccin dat op grote schaal kan worden geproduceerd.

De bedrijven zijn in september met een fase 1/2-studie begonnen, die eind 2020 wordt gevolgd door een fase 3-studie. Indien deze studies succesvol zijn, en met inachtneming van de regelgeving, streven de bedrijven ernaar het vaccin in de tweede helft van 2021 beschikbaar te maken.

Samen met de lidstaten en het Europees Geneesmiddelenbureau zal de Commissie gebruikmaken van de bestaande flexibiliteit om de vergunningsverlening en de beschikbaarstelling van succesvolle vaccins tegen COVID-19 te versnellen. De regelgevingsprocessen zullen flexibel zijn, maar robuust blijven. Elk vaccin dat in de handel wordt gebracht, moet aan de nodige veiligheidseisen voldoen en, in het kader van de EU-vergunningverleningsprocedure voor het op de markt brengen, een wetenschappelijke beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau ondergaan.

Achtergrond

De Europese Commissie heeft op 17 juni een Europese strategie gepresenteerd om de ontwikkeling, productie en toepassing van doeltreffende en veilige vaccins tegen COVID-19 te versnellen. Als tegenprestatie voor het recht om binnen een bepaalde termijn een bepaald aantal vaccindoses aan te kopen, financiert de Commissie door middel van aankoopovereenkomsten (Advance Purchase Agreements) een deel van de aanloopkosten van vaccinproducenten. De verstrekte financiering wordt beschouwd als een aanbetaling op de vaccins die daadwerkelijk door de lidstaten zullen worden aangekocht.

Gezien de hoge kosten en het hoge uitvalpercentage brengt investeren in een COVID-19-vaccin voor de ontwikkelaars van vaccins een groot risico met zich mee. Door deze overeenkomsten worden dus investeringen mogelijk gemaakt die anders waarschijnlijk niet zouden gebeuren.

De Europese Commissie wil er ook voor zorgen dat iedereen die een vaccin nodig heeft, dat krijgt, overal ter wereld en niet alleen in de EU. Niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is. Daarom heeft de Commissie sinds 4 mei 2020 bijna 16 miljard EUR opgehaald in het kader van de wereldwijde coronarespons (Coronavirus Global Response), de wereldwijde actie voor universele toegang tot tests, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus en voor wereldwijd herstel, en heeft zij bevestigd belangstelling te hebben voor deelname aan de COVAX-faciliteit voor billijke toegang tot betaalbare COVID-19-vaccins overal ter wereld. Als onderdeel van het “Team Europa”-initiatief kondigde de Commissie op 31 augustus een bijdrage van 400 miljoen EUR aan garanties aan ter ondersteuning van COVAX en de COVAX-doelstellingen in het kader van de wereldwijde coronarespons.

Meer informatie

EU-vaccinstrategie

EU-respons op het coronavirus