Coronavirus: verklaring van de Commissie betreffende de raadpleging van de lidstaten over het voorstel om het tijdelijke steunkader te verlengen en aan te passen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 2 oktober 2020.

Vandaag heeft de Europese Commissie de lidstaten een conceptvoorstel ter raadpleging toegezonden om de tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun, die op 19 maart 2020 is aangenomen om de economie te ondersteunen in de context van de uitbraak van het coronavirus, tot 30 juni 2021 te verlengen, en het toepassingsgebied ervan aan te passen.

Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager i, belast met het mededingingsbeleid: “In de afgelopen zeven maanden heeft onze tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun de weg vrijgemaakt voor bijna 3 biljoen EUR aan potentiële steun van de lidstaten aan bedrijven die het zwaarst door de coronacrisis zijn getroffen. We zullen nog een tijd met de gevolgen van de crisis worden geconfronteerd. Daarom stellen we voor het tijdelijke steunkader tot midden volgend jaar te verlengen en het aan de aanhoudende behoeften van bedrijven aan te passen, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de eengemaakte markt van de EU. Bij het nemen van het besluit over de te volgen weg zullen we rekening houden met de standpunten van alle lidstaten.

Tegelijkertijd bekijken we welke weg moet worden gevolgd om het groene en digitale herstel van Europa mogelijk te maken: onze staatssteunregels zullen een belangrijke rol spelen als leidraad voor de lidstaten om ervoor te zorgen dat de beperkte overheidsmiddelen doelgericht zijn, particuliere investeringen niet verdringen en de voordelen van daadwerkelijke concurrentie benutten.”

Zoals reeds aangekondigd bij de vaststelling van het tijdelijke steunkader in maart 2020, beoordeelt de Commissie nu, op basis van belangrijke overwegingen op economisch gebied of op het gebied van het mededingingsbeleid, of het tijdelijke steunkader moet worden verlengd na de huidige einddatum van 31 december 2020.

De Commissie heeft de lidstaten een conceptvoorstel ter raadpleging toegezonden, dat in het volgende voorziet:

  • het verlengen van de bestaande bepalingen van het tijdelijke steunkader met behoud van de bovengrenzen (inclusief voor liquiditeitssteun) met zes maanden tot 30 juni 2021. Doel is het voor de lidstaten mogelijk te maken bedrijven te ondersteunen in de context van de coronacrisis, in het bijzonder wanneer het tijdelijke steunkader tot dusver nog niet volledig kon of moest worden gebruikt, en tegelijkertijd het gelijke speelveld te beschermen;
  • het uitbreiden van het toepassingsgebied van het tijdelijke steunkader, gelet op de aanhoudende economische onzekerheid en de behoeften van bedrijven met aanzienlijke omzetverliezen, door het voor de lidstaten mogelijk te maken om bij te dragen aan de vaste kosten van bedrijven die niet door hun inkomsten worden gedekt. De ondersteuning van deze bedrijven door tijdelijk aan een deel van hun kosten bij te dragen heeft tot doel een verslechtering van hun kapitaal te voorkomen, hun bedrijfsactiviteit te behouden en hun een stevig platform voor herstel te bieden; en
  • het aanpassen van de voorwaarden voor herkapitalisatiemaatregelen op grond van het tijdelijke steunkader, met name voor de exit van de Staat uit bedrijven waarvan de Staat vóór de herkapitalisatie een bestaande aandeelhouder was. Door de voorgestelde wijzigingen zou de exit van de Staat uit het eigen vermogen van dergelijke bedrijven mogelijk worden op basis van een onafhankelijke taxatie, met behoud van de waarborgen om daadwerkelijke concurrentie op de eengemaakte markt te vrijwaren.

De lidstaten krijgen nu de gelegenheid opmerkingen te formuleren over het conceptvoorstel van de Commissie.

Chronologisch overzicht

Het tijdelijke steunkader is op 3 april 2020 een eerste maal gewijzigd. Daardoor kregen overheden meer mogelijkheden om steun te verlenen voor onderzoek naar, tests en de aanmaak van producten om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden, banen te beschermen en de economie verder te stutten. Op 8 mei 2020 heeft de Commissie een tweede wijziging goedgekeurd. Toen werd het toepassingsgebied van het tijdelijke steunkader uitgebreid naar maatregelen voor herkapitalisatie en achtergestelde schulden. Op 29 juni 2020 heeft de Commissie een derde wijziging goedgekeurd waarbij het toepassingsgebied van het tijdelijke steunkader werd uitgebreid om micro-, kleine en startende ondernemingen verder te ondersteunen en particuliere investeringen te stimuleren. Het tijdelijke steunkader zou aanvankelijk aflopen op 31 december 2020, met uitzondering van de herkapitalisatiemaatregelen, die tot 30 juni 2021 kunnen worden toegekend.