Concentraties: Commissie geeft groen licht voor overname CME door PPF

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2020.

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening onvoorwaardelijk haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen overname van Central European Media Enterprises (“CME”) door PPF Group NV (“PPF”). De Commissie is namelijk tot de bevinding gekomen dat de transactie geen mededingingsbezwaren zou opleveren in de Europese Economische Ruimte (EER).

PPF en CME zijn beide actief in de verwerving van sportuitzendrechten in Tsjechië en Slowakije en in de verkoop van advertentieruimte in Tsjechië. Daarnaast zijn de beide bedrijven actief op verschillende niveaus van de TV-waardeketen. CME is voornamelijk actief als aanbieder van televisiezenders op wholesaleniveau in een aantal lidstaten, terwijl PPF audiovisuele en telecommunicatiediensten op retailniveau aanbiedt in Bulgarije, Tsjechië en Slowakije.

Het onderzoek van de Commissie

Tijdens haar onderzoek ontving de Commissie feedback van een groot aantal klanten en concurrenten.

Op basis van haar marktonderzoek heeft de Commissie vastgesteld dat de transactie, zoals aangemeld, geen effect zou hebben op de positie van de ondernemingen op deze markten. Zij concurreren namelijk gewoonlijk niet om dezelfde sportrechten en de transactie zou slechts tot een beperkte toename van het bestaande marktaandeel van PPF leiden. Daarnaast vertegenwoordigen de activiteiten van PPF een verwaarloosbaar aandeel en zouden zij niet significant bijdragen tot de positie van CME op de markt voor de verkoop van advertentieruimte in Tsjechië.

Aangezien PPF en CME voornamelijk actief zijn op verschillende niveaus van de TV-waardeketen, heeft de Commissie ook beoordeeld of, als gevolg van de voorgenomen transactie:

  • PPF de toegang van zijn concurrenten tot de kanalen van CME in Tsjechië zou kunnen verhinderen of aanzienlijk beperken. De Commissie heeft geconcludeerd dat deze mogelijke bezwaren ongegrond waren omdat betaaltelevisiedistributeurs toegang zouden blijven hebben tot inhoud van concurrenten van CME en meerdere alternatieve kanalen met vergelijkbare programma's en vergelijkbaar publiek in Tsjechië. Bovendien heeft PPF een prikkel om de kanalen van CME ruim beschikbaar te houden.
  • PPF concurrerende televisiezenders zou beletten toegang te krijgen tot zijn distributieplatform in Tsjechië. De Commissie heeft vastgesteld dat dit onwaarschijnlijk is, aangezien dit de kwaliteit van het aanbod van PPF op het gebied van betaaltelevisie zou verminderen.
  • CME de levering van televisieadvertentieruimte aan concurrenten van PPF in Bulgarije, Tsjechië en Slowakije zou stopzetten. De Commissie heeft vastgesteld dat de uit de concentratie voortgekomen entiteit niet in staat zou zijn noch de economische prikkel zou hebben om de levering van advertentieruimte aan de concurrenten van PPF stop te zetten. De Commissie heeft eveneens vastgesteld dat er voldoende alternatieve televisiezenders met vergelijkbaar publiek en een vergelijkbare reclame-inventaris zouden overblijven op de markt.
  • PPF niet langer advertentieruimte zou verwerven van concurrenten van CME in Bulgarije, Tsjechië en Slowakije. De Commissie heeft vastgesteld dat PPF advertentieruimte van derden zou blijven kopen en dat de televisieomroepen in elk geval voldoende andere klanten zouden hebben voor hun televisieadvertentieruimte.

De Commissie heeft daarom geconcludeerd dat de transactie geen mededingingsbezwaren zou opwerpen in de EER, en heeft de zaak onvoorwaardelijk goedgekeurd.

Ondernemingen en producten

PPF is gevestigd in Nederland en is een multinationale financierings- en investeringsgroep die zich richt op financiële diensten, consumentenfinanciering, telecommunicatie, biotechnologie, detailhandel, onroerend goed en landbouw.

CME is gevestigd in Bermuda en is een media- en amusementsbedrijf dat via zijn dochterondernemingen actief is op het gebied van televisieomroepdiensten en in andere mediasectoren in een aantal landen van Midden- en Oost-Europa.

Concentratiecontrole - regels en procedures

De transactie is op 1 september 2020 bij de Commissie gemeld.

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de EU-concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER (of een wezenlijk deel daarvan) op significante wijze zouden belemmeren.

Het overgrote deel van de concentraties die worden aangemeld, levert geen mededingingsbezwaren op en wordt na een routinebeoordeling goedgekeurd. Wanneer een transactie is aangemeld, heeft de Commissie normaal gesproken 25 werkdagen de tijd om de transactie goed te keuren (fase I) of een diepgaand onderzoek te beginnen (fase II).

Meer informatie over deze zaak komt op de website van DG Concurrentie van de Commissie beschikbaar in het publieke zaakregister, onder zaaknummer M.9669.