Videoconferentie van de ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, 13 oktober 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2020.

Voornaamste resultaten

Werkgelegenheid en sociale zaken

De EU-ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken hebben gedebatteerd over werknemersparticipatie en steun voor werknemers bij herstructureringen. Ze spraken over de vraag hoe investeringen in vaardigheden en het gebruik van EU-middelen tot succesvolle herstructureringsstrategieën kunnen leiden. Ze bespraken ook met welke maatregelen op EU- of nationaal niveau de bescherming van het recht van werknemers op informatie en raadpleging in herstructureringssituaties kan worden verbeterd.

Hubertus Heil, Duits minister van Arbeid en Sociale Zaken

Economische kracht en sociale zekerheid zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het Duitse voorzitterschap heeft aangetoond dat zelfs turbulente tijden productief kunnen zijn. Dankzij ons harde werk samen met commissaris Schmit en mijn EU-collega's hebben we sociaal Europa iets sterker gemaakt. Mijn collega-EU-ministers en ik zijn een routekaart overeengekomen voor betere bescherming van seizoenarbeiders in de EU en we zijn het erover eens dat we een kader voor minimuminkomensbescherming nodig hebben - en willen invoeren. Ik ben heel blij dat we het unaniem en snel eens werden over verlenging van de jongerengarantie. Dit is een sterk signaal naar jongeren: in plaats van werkloosheid vinden ze overal in de EU opleidingen, stages en hulp bij het starten van een loopbaan. We laten niemand aan zijn of haar lot over. Europa blijft een continent van kansen.

Hubertus Heil, Duits minister van Arbeid en Sociale Zaken

De ministers waren het er grotendeels over eens dat herstructureringsstrategieën alleen kunnen slagen en productiviteitswinst kunnen opleveren als ze gepaard gaan met een sterk om- en bijscholingsbeleid. Dit werd als cruciaal gezien voor de rechtvaardige transities naar de groene en de digitale economie en voor het aangaan van demografische uitdagingen. De meeste ministers meldden dat hun regering probeert te anticiperen op de marktbehoeften voor de korte en de lange termijn. Ze wezen er ook op dat talenkennis en digitale vaardigheden tot de belangrijkste vaardigheden voor de toekomst behoren. Uit het debat bleek dat veel lidstaten ook investeren in het omscholen van mensen voor sectoren waarin nieuwe banen zullen worden gecreëerd. Verscheidene ministers wezen erop dat jongeren niet aan hun lot mogen worden overgelaten en waren ingenomen met de versterkte jongerengarantie. Er werd gewezen op de belangrijke rol van de EU-fondsen, zoals het Europees Sociaal Fonds+ en het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering, voor het aanpakken van de negatieve sociale effecten van herstructureringen.

De ministers vonden het zeer belangrijk dat, bij grote herstructureringen in de EU, werknemers bij het besluitvormingsproces van ondernemingen worden betrokken, met name in geval van reorganisatie, sluiting, fusie, overname, inkrimping, outsourcing en verplaatsing van de activiteiten. Ze benadrukten ook dat de pandemie niet als excuus mag worden gebruikt om het recht van werknemers op informatie en op raadpleging te beknotten, en dat een inclusieve sociale dialoog op alle niveaus van cruciaal belang is voor het herstel van de economie en voor succesvolle herstructureringen.

De ministers hielden ook een debat over gelijke participatie van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt. Ze spraken over mogelijkheden voor verdere bevordering van gendergelijkheid en voor bestrijding van de segregatie van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt.

Dr. Franziska Giffey, Duits minister Gezinszaken, Ouderen-, Vrouwen- en Jeugdbeleid

De coronacrisis heeft aangetoond dat vrouwen de zaken draaiende houden. In heel Europa is meer dan 75 % van de essentiële werknemers vrouw. In leidinggevende functies zijn vrouwen echter ondervertegenwoordigd. Vrouwen nemen ook het grootste deel van onbetaalde zorgtaken voor hun rekening - vaak ten koste van hun eigen loopbaan en pensioen. Vandaag heb ik met mijn EU-collega's besproken hoe we gendergelijkheid op de arbeidsmarkt kunnen bevorderen. Gendergelijkheid op de arbeidsmarkt is geen luxe. Integendeel: het maakt de EU sociaal en economisch sterker. Vooral in tijden van crisis.

Dr. Franziska Giffey, Duits minister Gezinszaken, Ouderen-, Vrouwen- en Jeugdbeleid

De ministers waren het erover eens dat de huidige pandemie het gebrekkige genderevenwicht in vele sectoren zeer duidelijk heeft gemaakt. Ze beklemtoonden dat de crisis ook heeft aangetoond dat er dringend behoefte is aan meer gendergelijkheid op de arbeidsmarkt in het algemeen, en in sociale beroepen in het bijzonder, maar ook dat er daartoe waardevolle kansen voor het grijpen liggen. Het debat spitste zich toe op een inclusieve werkomgeving, gelijke beloning, een groter aandeel van vrouwen in de besluitvorming, een betere beloning voor banen die gewoonlijk door vrouwen worden ingevuld en de strijd tegen genderstereotypen. Een aantal ministers benadrukte dat gendergelijkheidskwesties in het voorschools onderwijs moeten worden opgenomen en dat genderkwesties onder de aandacht moeten worden gebracht van belangrijke groepen als jongeren. Verscheidene deelnemers spraken hun steun uit voor de recente EU-strategie inzake gendergelijkheid en de aangekondigde EU-richtlijn inzake loontransparantie, en riepen het voorzitterschap en de lidstaten op eindelijk vooruitgang te boeken met de EU-richtlijn over vrouwen in raden van bestuur.

Diversen

Het voorzitterschap gaf informatie over de tripartiete sociale top van juni 2020 en briefte de ministers over de volgende tripartiete sociale top op 14 oktober 2020.

Het informeerde de ministers in openbare zitting over het akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over een voorstel tot wijziging van Besluit nr. 573/2014/EU betreffende nauwere samenwerking tussen openbare diensten voor arbeidsvoorziening (ODA's) (doc. 11090/20 ADD 1)..

De Europese Commissie presenteerde in openbare zitting een voorstel tot wijziging van Richtlijn 2004/37/EG betreffende de bescherming van werknemers tegen de risico's van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk (doc. 11188/20 + ADD 1).

Videoconferentie van de ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, 13 oktober - openbare zitting

Videoconferentie van de ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, 13 oktober - persconferentie

Een Unie van gelijkheid: Gendergelijkheidsstrategie 2020-2025

Tripartiete sociale top, 23 juni 2020

Tripartiete sociale top, 14 oktober 2020

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-EPSCO-131020

Videoconferentie

13 oktober 2020

10:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota - Videoconferentie van de ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, 13 oktober 2020 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN